Nieuws

'Ernst & Young wist van maskeren schulden Lehman Brothers'

De naderende ondergang van Lehman Brothers is gemaskeerd door boekhoudkundige trucs. Zowel het management als accountants van Ernst & Young waren hiervan op de hoogte. Dat staat in een gerechtelijk onderzoeksrapport over het faillissement van Lehman.

Het is de eerste keer dat gedetailleerd uit de doeken wordt gedaan welke boekhoudkundige trucs Lehman uithaalde in aanloop naar het faillissement. Het rapport doet geen uitspraken over strafrechtelijke handelingen van alle betrokkenen. Wel wordt de suggestie gewekt dat er genoeg materiaal is voor civiele rechtszaken.

In een verklaring van woordvoerder Charles Perkins laat Ernst & Young weten dat de boekhouding van Lehman over 2007 voldeed aan de normen die in US GAAP worden gesteld. "Our last audit of the company was for the fiscal year ending Nov. 30, 2007. Our opinion indicated that Lehman's financial statements for that year were fairly presented in accordance with Generally Accepted Accounting Principles (GAAP), and we remain of that view."

De boekhoudkundige trucs die Lehman toepaste, worden in het rapport omschreven als 'Repo 105'. Lehman haalde tijdelijk voor vijftig miljard aan 'troubled assets' uit de boeken. Het ging onder andere om slechte leningen en leningen van JP Morgan Chase en Citigroup. Beide banken eisten hun leningen weer op.

De samensteller van het rapport is Anton Valukas, bestuursvoorzitter van een Amerikaans advocatenkantoor en een voormalige procureur-generaal. Hij is door de rechtbank aangewezen om het onderzoek te doen.

De beschuldigende vinger gaat vooral uit naar Richard Fuld, Lehmans voormalige bestuursvoorzitter. Hij tekende de foutieve jaarrekeningen. Volgens het rapport was Fuld op grove wijze nalatig.

Volgens het rapport is de betrokkenheid van de bestuurders die van "actionable balance sheet manipulation" en "nonculpable errors of business judgment".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.