Nieuws

Voormalige bestuurders Olympus erkennen schuld

Drie voormalige topmanagers van fotofabrikant Olympus hebben voor de rechtbank schuld erkend aan de boekhoudfraude van vorig jaar. Onder hen het hoofd interne audit van de beursgenoteerde camerafabrikant, Hideo Yamada.

De openbare boetedoening gebeurde in het proces dat tegen drie voormalige topmanagers wordt gevoerd. Dat zijn de voormalige bestuursvoorzitter Tsuyoshi Kikukawa, vice-voorzitter Hisashi Mori en de accountant Hideo Yamada. 

Alle drie stapten op toen het schandaal vorig jaar aan het licht kwam. Verliezen ter grootte van 1,7 miljard dollar waren weggeschreven als kosten voor acquisitie. 

"The full responsibility lies with me and I feel deeply sorry for causing trouble to our business partners, shareholders and the wider public", aldus voormalige bestuursvoorzitter Kikukawa. 

De boekenfraude bij Olympus, fabrikant van camera's en optische apparatuur voor de medische sector, kwam vorig jaar aan het licht nadat algemeen directeur Michael Woodford aan de bel had getrokken. 

Er is nog geen eis tegen het drietal bekend, maar volgens de media kunnen de voormalige managers rekenen op tien jaar cel en ongeveer een ton boete per persoon, in euro's.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.