Nieuws

Aandeelhouders Olympus vrezen coup huisbankier

Kleine aandeelhouders vrezen dat de grootste schuldeiser het roer gaat overnemen bij camerafabrikant Olympus. Zij vrezen dat het nieuwe management aan de leiband gaat lopen van de bank en een overname door Sony voorbereidt.

Berichten uit Japan melden dat de Sumitomo Mitsui Bank haar eigen kandidaten in de top van het door fraude geplaagde Olympus wil doordrukken. Deze bank is niet alleen de grootste aandeelhouder, maar ook de grootste schuldeiser. De oude top van Olympus is afgetreden, aangeklaagd of opgesloten.

Afgelopen najaar erkende Olympus dat er voor 1,7 miljard dollar geknoeid was met de boeken. Verliezen waren geboekt als overnamekosten.

De bezorgdheid over de benoemingen wordt geuit door buitenlandse aandeelhouders, die gezamenlijk twintig procent van de aandelen Olympus bezitten. Die vrezen dat het Management Reform Committee van Olympus door de Japanse bank onder druk wordt gezet om eigen kandidaten naar voren te schuiven.

Dat zou de weg vrijmaken voor een overname door Sony die in het belang is van de bank. Sony is eigendom van de Suminoto Mitsui Bank.

"Given that Sony is part of the Sumitomo group, and since Sony has expressed interest in purchasing part of Olympus, we are concerned that board members affiliated with the Sumitomo group may not be impartial if Sony makes a formal offer", aldus Ethan Devine van Indus Capital Partners, dat vijf procent van de aandelen bezit.

"We get the strong impression from multiple sources that the Management Reform Committee is being pressured to appoint a chairman with close ties to Olympus's main lenders and to select an internal candidate for ceo."

In april wijzen de aandeelhouders een nieuw topmanagement aan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.