Nieuws

Olympus overweegt aanklachten tegen topmanagers en internal auditor

Olympus probeert orde op zaken te stellen in het boekhoudschandaal. De fabrikant van camera's en optische apparatuur voor de medische sector overweegt maatregelen tegen twee topmanagers en een internal auditor. Inmiddels willen steeds meer autoriteiten duidelijkheid over de gang van zaken bij Olympus.

Sinds Olympus toegaf dat het zware verliezen maskeerde achter advieskosten, probeert het bedrijf schoon schip te maken. Daarbij zijn de hoogste topmanagers van het bedrijf, Tsuyoshi Kikukawa en tweede man Hisashi Mori, en internal auditor Hideo Yamada in het vizier gekomen. Bestuursvoorzitter Kikukawa stapte op en Mori werd ontslagen. Yamada heeft zijn ontslag aangeboden. 

Of Olympus het trio gaat aanklagen wegens nalatigheid laat het bedrijf afhangen van het onderzoek naar het boekhoudschandaal. 

Buiten het bedrijf komen er steeds meer reacties op het schandaal. In Engeland heeft de onderzoek naar Olympus aangekondigd. Engeland is betrokken bij het schandaal nadat de fabrikant verdacht hoge commissies had betaald voor de overname van een Brits bedrijf, de Gyrus Group. 

In de VS doet het Federal Bureau of Investigation onderzoek naar de zaak. Amerikaanse beleggers hebben Olympus inmiddels aangeklaagd. 

Als gevolg van het rumoer heeft Olympus zeventig procent van haar beurswaarde verloren. Mogelijk wordt het bedrijf van de beurs gehaald wegens het verspreiden van misleidende financiële informatie. Een grote belegger, Nippon Life Insurance, heeft haar belang in Olympus afgestoten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.