Nieuws

Initiatiefnota CDA voor aanpak acquisitiefraude

Het CDA wil spookfacturen en andere vormen van acquisitiefraude aanpakken. De schade van deze vormen van fraude wordt geschat op ongeveer 1 miljard euro per jaar.

In een initiatiefnota doet CDA-Kamerlid Ad Koppejan een aantal voorstellen om de fraude en schade te voorkomen. Ook moet deze fraude beter strafbaar gesteld worden en moet aangifte en vervolging van de fraudeurs centraal staan.

In 2011 zijn er bij het Steunpunt Acquisitiefraude bijna elfduizend meldingen binnengekomen door profit- en non-profitorganisaties, inclusief overheden. In de afgelopen tweeënhalve maand waren dat er al bijna zesduizend. Volgens ondernemersorganisatie MKB-Nederland stijgt het aantal klachten van ondernemers explosief.

Omdat de Nederlandse economie grote schade ondervindt is voor een oplossing van het probleem een belangrijke taak voor de overheid weggelegd, vindt het CDA.

De partij wil dat acquisitiefraude strafbaar wordt gesteld. Daarnaast moet de slachtoffers een schadevergoeding kunnen krijgen. Tot slot pleit het CDA voor 'naming en shaming': namen van fraudeurs moeten op internet worden gepubliceerd.

MKB-Nederland 'staat pal' achter de initiatiefnota van Koppejan. De ondernemerskoepel voert al jaren strijd tegen acquisitiefraude en startte vorig jaar nog een proefproces tegen Telefoondsgids.com en Bedrijvengidsonline.nl. Die zaak loopt nog steeds.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.