Nieuws

Acties Benelux tegen grootschalige acquisitiefraude

De drie landen van de Benelux zijn gisteren gestart met acties in de strijd tegen acquisitiefraude. Zo komt er een early warning system en gaan de landen gezamenlijk campagnes voeren om ondernemers te informeren.

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. De Benelux neemt met dit thema het voortouw binnen de Europese Unie.

Uit onderzoek van het Secretariaat-Generaal van de Benelux blijkt dat 80 procent van de ondervraagde ondernemers vier keer per jaar te maken krijgt met pogingen tot oplichting via valse facturen, malafide claims met bedrijven- en reclamegidsen en phishing-praktijken. Van de ondernemers ondertekende 22 procent een contract en 12 procent betaalde één of meer facturen.

In de Benelux-regio wordt de economische schade op 800 miljoen tot 1 miljard euro geschat. Hoewel het bedrag per ondernemer meestal gering is, is de totale fraudesom erg groot.

De schade is echter niet alleen financieel. Ondernemers verliezen veel tijd, gaan elkaar wantrouwen, en durven niet makkelijk toegeven het slachtoffer te zijn van zulke praktijken. Slechts 12 procent doet aangifte.

Een groot deel van de oplichtingspogingen (46%) is grensoverschrijdend. Daarbij zijn Belgische bedrijven vaker (24%) doelwit van Nederlandse fraudeurs en Luxemburgse bedrijven het slachtoffer van Belgische oplichters.

De Benelux-landen ondernemen nu gezamenlijk actie met een early warning system waarmee acquisitiefraude over de grenzen heen gemeld kan worden. Zo zullen de nationale contactpunten, waar klachten van ondernemers binnenkomen, snel informatie uitwisselen over opduikende vormen van fraude. Deze informatie kan ook via een Benelux-platform verspreid worden naar bedrijfsleiders in de hele Benelux.

Daarnaast komen er ook preventieve maatregelen op Benelux-niveau. Gedacht wordt aan gezamenlijke campagnes om ondernemers bewust te maken van deze frauduleuze praktijken en hen duidelijk te maken welke stappen ze kunnen ondernemen.

Ook zal er worden samengewerkt met de financiële inlichtingeneenheden van de Benelux-landen om de grensoverschrijdende oplichterij in kaart te brengen. Verder zal bijkomend onderzoek verricht worden om de bestemming van geldstromen uit misleidende handelspraktijken in het criminele circuit te achterhalen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.