Nieuws

E&Y schikte voor 11,5 miljoen in Landis-zaak

Ernst & Young heeft in het voorjaar van 2012 voor 11,5 miljoen euro geschikt met de curatoren van het failliete Landis. Dit blijkt uit het verslag van de curatoren.

Dat er was geschikt bleek uit het recente vonnis van de rechtbank Midden-Nederland over de aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen van Landis. In haar transparantieverslag 2011-2012 heeft Ernst & Young hierover geen expliciete mededelingen gedaan.

De rechtbank uitte zich in het vonnis kritisch over het werk van Ernst & Young bij Landis. De financiële verslaggeving over de jaren 1999, 2000 en 2001 en ten aanzien van compliance certificaten worden in de uitspraak van de rechtbank onjuist en misleidend genoemd.

Het gaat over zaken als het ten onrechte meetellen van 30 miljoen euro omzet, het ten onrechte activeren van kosten, het ten onrechte opnemen van boekwinsten, onjuist consolideren, het ten onrechte laten vrijvallen van voorzieningen en manipulatie van relevante ratio's.

Landis ging failliet in 2002, waarna een onderzoek van de Ondernemingskamer volgde, een tuchtzaak tegen een controlerend accountant van Ernst & Young en nu dus de rechtszaak tegen bestuurders en commissarissen.

Tevergeefs hebben de bestuurders en commissarissen ter verdediging voor hun functioneren aangevoerd dat de accountant de financiële rapportages had goedgekeurd.  De rechtbank heeft hen daarin niet gevolgd.

In tegenstelling tot de bestuurders en de commissarissen wordt Ernst & Young niet financieel aansprakelijk gesteld voor het faillissementstekort. Het vonnis verwijst hiervoor naar een reeds getroffen schikking tussen Ernst & Young en de curatoren van Landis. Ook met de banken die Landis financierden blijkt Ernst & Young te hebben geschikt.*

Uit het vonnis blijkt niets over de omvang van de schikking die Ernst & Young heeft getroffen. De curatoren zijn in hun faillissementsverslag wel concreet:
"In de civiele zaak tussen curatoren en Ernst & Young is in mei 2012 een schikking bereikt. Daarnaast is tussen het consortium van banken (exclusief één bank met een resterende vordering van ruim € 3 miljoen) en Ernst & Young een separate schikking bereikt. Uit hoofde van de schikking met curatoren is door Ernst & Young, zonder erkenning van enige aansprakelijkheid, een bedrag van € 11.500.000,- aan de boedel voldaan."

In haar transparantieverslag 2011-2012 schrijft Ernst & Young wel over een geschikte zaak, maar zonder deze te benoemen:
"During fiscal year 2011/2012, one case was settled and proceedings halted. In four other pending, the courts have not rendered their decisions yet. These cases may take several years."

Waarna de accountantsorganisatie eraan toevoegt niet nader in te kunnen gaan op de kwestie vanwege de tuchtzaak. "We are currently unable to go into more detail than set out in the foregoing where cases dealt with by the Disciplionary Counsel are concerned, owing to the legal sensitivities involved and the personal aspects of these pending cases."

Ernst & Young was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

* Laatste update 27 juni 2013

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.