Nieuws

Landis-bestuurders aansprakelijk wegens misleiding

De voormalige ceo en cfo van het failliete automatiseringsbedrijf Landis hebben beleggers misleid in jaarrekeningen, persberichten en uitlatingen in de media. Zij zijn daarom persoonlijk aansprakelijk voor de – nog onduidelijke – schade. Dat zegt de Rechtbank Amsterdam in een procedure die de VEB had aangespannen.

De Vereniging van Effectenbezitters vroeg namens ruim tweeduizend gedupeerde beleggers een verklaring voor recht, waarin de rechtbank de aansprakelijkheid van de oud-bestuurders Paul Kuiken en John Bus vaststelt. Volgens de rechtbank hebben de twee een misleidende voorstelling van zaken gegeven in de jaarverslagen 1999 en 2000 en het halfjaarbericht 2001.

De twee hebben ‘verwijtbaar onrechtmatig gehandeld tegenover beleggers’ door een misleidende voorstelling van zaken te geven in:

  • de in oktober 2001 gegeven winstverwachting;
  • uitlatingen in Het Financieele Dagblad van 23 maart 2002.

Volgens de rechtbank bestaat er een oorzakelijk verband tussen het onrechtmatig handelen en een deel van de koersschade die de beleggers hebben geleden. De twee oud-bestuurders zijn ieder afzonderlijk aansprakelijk voor deze schade, waarvan de precieze hoogte nog moet worden vastgesteld.

De kans dat de gedupeerde beleggers iets van het verloren geld teruggezien, is volgens de VEB klein. Kuiken en Bus hebben privé geen vermogen meer en de uitkering van de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar is opgesoupeerd door hun advocaten.

EY-accountant

Er zijn in de loop der tijd heel wat procedures gevoerd over het faillissement. In 2011 zei de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam dat er sprake was van wanbeleid. Na een claim van de curatoren van het bedrijf oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland in 2013 dat de bestuurders en commissarissen van Landis Holding aansprakelijk zijn voor de schulden van de holding. De bestuurders en commissarissen hebben hiertegen hoger beroep aangetekend.

Hoewel er nog geen beslissing in hoger beroep is gevallen, baseert de rechtbank de aansprakelijkheid van Kuiken en Bus tegenover de beleggers voor een groot deel op bovengenoemd vonnis van Rechtbank Midden-Nederland.

De accountant van EY, die een goedkeurende verklaring gaf bij de gewraakte jaarrekeningen, werd door de tuchtrechter voor zes maanden geschorst. Het accountantskantoor trof in 2012 een schikking met de curatoren voor een bedrag 11,5 miljoen euro. De VEB onderhandelt naar eigen zeggen nog met EY over ‘een mogelijke schikking’.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.