Nieuws

New York doet Deloitte-consultants jaar in de ban

Deloitte Financial Advisory Services betaalt tien miljoen dollar boete en mag een jaar lang geen nieuwe opdrachten aannemen van onder toezicht staande banken. Aldus een gisteren overeengekomen schikking over 'wangedrag, wetsovertreding en gebrek aan autonomie' bij advieswerk over een anti-witwaszaak.

De zaak betreft de werkzaamheden van Deloitte voor de New Yorkse tak van Standard Chartered Bank in 2004 and 2005. Volgens Benjamin Lawsky van banktoezichthouder Department of Financial Services hebben de consultants van Deloitte zowel de bankwetten als hun eigen beleidsregels overtreden door in twee rapporten vertrouwelijke informatie van andere banken te delen met Standard Chartered.

De onderzoekers lieten weten dat geen bewijs is gevonden voor de verdenking dat Deloitte de bank actief heeft geholpen bij het witwassen van geld, maar stellen wel vast dat Deloitte in zijn optreden bij de bank "te weinig autonomie en objectiviteit" heeft laten zien.

In augstus 2012 schikte Standard Chartered met de VS-autoriteiten voor 340 miljoen dollar, in een zaak over door de bank verrichte verboden financiële transacties met onder meer Iran. De toezichthouder uitte toen ook de beschuldiging Deloitte de bank zou hebben geholpen om die transacties te verhullen.

Standard Chartered gaf Deloitte in 2004 opdracht de anti-witwasmechanismen van de bank door te lichten. Volgens de toezichthouder nam Deloitte daarbij te weinig afstand van zijn bankklant. In de gisteren overeengekomen schikking wordt Deloitte Financial Services onder meer bekritiseerd voor het herzien van een conceptrapport over de gewraakte bancaire transacties en voor het verwijderen, op verzoek van de bank, van een passage over hoe bepaalde interne berichten konden worden gemanipuleerd om witwascontroles te omzeilen en te suggereren dat bepaalde transacties waren beëindigd. Die passage was juist bedoeld om witwassen beter te kunnen bestrijden.

De schikking die New York gisteren overeenkwam met Deloitte staat model voor een nieuwe aanpak van de hervorming van de financiële adviessector in New York en de VS als geheel, stelt de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo in een verklaring.

"When tasked by government agencies to undertake regulatory work at financial institutions, it is critical for these consultants to remain autonomous and avoid conflicts of interest. Our homeowners, investors and economy are protected when independent consultants are truly 'independent.'"

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.