Nieuws

NBA: Accountants dringen aan op koerswijziging sector transport en logistiek

Accountants pleiten in de transport- en logistieksector steeds vaker voor een drastische koerswijziging van de onderneming, of zelfs voor het stopzetten daarvan. Dat staat in een publieke management letter van de NBA, gericht aan de sector transport en logistiek.

Het aantal faillissementen in de sector is in het afgelopen jaar sterk gestegen. De gevolgen van de economische terugval worden versterkt door overcapaciteit en goedkopere concurrentie uit het buitenland. Door de economische teruggang raken de reserves van veel ondernemingen uitgeput. Banken verstrekken minder snel financieringen en zijn eerder geneigd om verliezen op oninbare leningen te nemen.

Laag rendement kan ook betekenen dat activa afgewaardeerd moeten worden, wat effect heeft op de financieringsmogelijkheden. Investeren in duurzaamheid en innovatie is belangrijk, maar krijgt door de crisis minder prioriteit.

Daarom adviseren accountants aan transportondernemers actief na te denken over de toekomst van hun bedrijf. Dat kan ook betekenen dat gekozen wordt voor bedrijfssluiting, om een faillissement te voorkomen.

Om de rol van adviseur in slechte tijden goed te kunnen vervullen is voor accountants zelf voldoende kennis van de sector van groot belang, aldus de NBA. Dat geldt ook voor het goed kunnen verrichten van werkzaamheden rond de jaarrekening. In bepaalde gevallen moet meer specialistische kennis worden ingezet.

De sector transport en logistiek levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie en heeft een productiewaarde van 59 miljard euro. De sector maakt deel uit van het topsectorenbeleid van de Rijksoverheid. De branche telt 24.000 bedrijven met in totaal 335.000 werknemers.

De publieke management letter 'Tussen stoppen en doorgaan' is onderdeel van een reeks publicaties waarin signalen en aanbevelingen aan sectoren worden afgegeven.

NBA-voorzitter Huub Wieleman overhandigde vandaag het eerste exemplaar van de publieke management letter aan Aad Veenman, boegbeeld van de Topsector Logistiek.

De NBA bracht eerder publieke management letters uit over onder andere Zorg, Vastgoed, Glastuinbouw, Gemeenten, Goede doelen en het MBO.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.