Nieuws

NBA: problematiek jaarrekeningen ziekenhuizen 2013 niet opgelost

De problemen bij de controle van jaarrekeningen van ziekenhuizen over 2013 zijn nog niet opgelost. De beoogde duidelijkheid in registratie- en declaratienormen, die minister Schippers van VWS heeft toegezegd, lost bestaande zorgen namelijk niet op.

Dat stelt de NBA in reactie op een brief van de minister aan de Tweede Kamer.

De Minister van VWS stuurde op 4 februari een brief aan de Kamer over de jaarrekeningen van ziekenhuizen en universitaire medische centra. Daarin schetst zij een aanpak voor de verheldering van registratie- en declaratienormen in de ziekenhuissector. Dat programma is echter vooral toekomstgericht. Dat geldt ook voor recente afspraken die zijn gemaakt in het Bestuurlijk Overleg Medisch Specialistische Zorg.

De NBA heeft op 24 januari, net als in voorgaande jaren, haar bezorgdheid uitgesproken over de juiste vaststelling van de omzet van ziekenhuizen en UMC's. Gezien de huidige stand van zaken brengt de NBA binnenkort een Audit Alert uit met aanwijzingen voor de controle van ziekenhuizen. Deze Alert gaat in op onderwerpen die voor boekjaar 2013 specifieke aandacht vragen en op de consequenties voor de controleverklaring.

"De controlerend accountants van ziekenhuizen zullen hun cliënten vragen om onzekerheden in de verantwoordingen over 2013 duidelijk toe te lichten", aldus Marco Walhout, voorzitter van Coziek, de NBA sectorcommissie ziekenhuizen. "Het is opnieuw onvermijdelijk dat bij de verantwoordingen van ziekenhuizen en UMC's een controleverklaring met beperking wordt afgegeven. Dit betekent dat over maximaal 10 procent van de omzet onzekerheid bestaat, op grond van landelijke beperkingen. In tegenstelling tot 2012 geldt deze verklaring niet alleen voor afzonderlijke omzetverantwoordingen, maar ook voor de jaarrekening 2013. De partijen in de sector zijn hierover al geïnformeerd".

Naast specifieke controle-issues vraagt de NBA nadrukkelijk aandacht voor de gevolgen van de onzekerheden voor de financiering van de sector.

Walhout: "Het zal leiden tot vraagtekens bij banken. Ziekenhuizen dreigen hier de dupe van te worden en de gevolgen zijn maatschappelijk zeer onwenselijk. Wij roepen de minister daarom op snel het voortouw te nemen voor een overleg met de banken, om de gevolgen hiervan te beperken of voorkomen. Als NBA nemen wij contact op met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) om de Audit Alert toe te lichten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.