Nieuws

'Met twee van de big four in gesprek over OK-score'

Met twee van de big four en met "een of twee" middelgrote kantoren wordt gesproken over toepassing van de OK-score bij het accountantswerk.

Dat zei Willem Okkerse, uitvinder van de OK-score en oprichter van het in 2007 gestarte OK-Rating Institute, vandaag in het televisieprogramma Business Class (zie vanaf 49 minuut 15).

In het programma verhaalde hij over de OK-Score - een ratingmodel dat op basis van jaarstukken de financiële gezondheid van bedrijven peilt - en over het aan de hand van die scores samengestelde en door het Effectenhuis in Amsterdam beheerde beleggingsfonds. Beleggers kunnen daarin investeren, mits met een inleg van minsten 100 duizend euro.

Okkerse vecht al ruim een decennium voor erkenning van zijn OK-score, die volgens onderzoek beter presteert als indicator van de gezondheid van het bedrijf dan accountants en gevestigde rating agencies. Okkerse stelde in Business Class dat van de 51 business failures van de afgelopen jaren, hij er met de OK-score vijftig al twee jaar eerder had voorspeld.

Op opmerking van presentator Harry Mens dat je zou verwachten dat accountantskantoren wel in de rij zouden staan om gebruik te maken van de score - hetgeen de afgelopen jaren niet het geval was - gaf Okkerse aan dat hier nu beweging in lijkt te zitten.

"Met twee van de big four zijn we al in contact over nadere gesprekken voor toepassing OK-score. En ook met een of twee van de 'challengers' van de big four".

In 2013 startte Okkerse samen met accountants Jan de Rooy en Evert-Jan Lammers het bedrijf European Rating House. Het in Brussel gevestigde bedrijf wil de op de OK-score gebaseerde diensten primair aanbieden aan kredietbeoordelaars, maar ook aan accountantsorganisaties en wellicht banken.

In maart 2014 lanceerde The Independence Company, kennisorganisatie voor accountants, in samenwerking met European Rating House, een op de OK-score gebaseerd instrument voor risico- en fraudedetectie. Deze dienst is speciaal gericht op commissarissen en andere toezichthouders.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.