Nieuws

Big four ontkennen gesprekken over OK-score

Vorige week stelde Willem Okkerse met twee van de big four in gesprek te zijn over het gebruik van de OK-score. De big four zelf zeggen van niets te weten.

Zo ontkent Deloitte stellig contacten te onderhouden met of interesse te hebben in de OK-score van het OK-Rating Institute. "Wij zijn niet in gesprek met de heer Okkerse over de OK-score", zegt woordvoerster Wilma Bontes-Houweling.

"Wij borgen de rating van bedrijven in onze data analytics toepassingen die wij zelf ontwikkelen. Daarin nemen we naast de financiële gezondheid ook andere onderwerpen en invalshoeken mee, zoals sensitiviteit voor bepaalde strategische, externe en bedrijfsrisico's."

Ernst & Young ontkent eveneens het contact over de OK-score, maar is iets minder stellig. "Op alle niveaus heb ik gevraagd, maar niemand weet hier iets van", zegt woordvoerster Jhorna Erkens, die heeft geprobeerd te achterhalen of het contact ergens bestaat in de organisatie. "Ik kan niet helemaal uitsluiten dat er iemand in de organisatie toch dit contact heeft. Maar op hoger niveau in ieder geval niet."

Ook KPMG ontkent het contact over de OK-score. "Wij zijn eerlijk gezegd onbekend met deze OK-score en hebben er dus ook geen ervaring mee", aldus woordvoerder Andy Bellm. "Wij begrijpen dat het gaat om een beoordelingsmodel waarbij een beoordeling wordt gegeven op basis van verschillende parameters."

Volgens Bell hanteren de grote kantoren al soortgelijke modellen "Aangezien aan de hand van informatie van klanten een risicoanalyse wordt gemaakt voor de controle."

Anders dan Deloitte heeft KPMG wel belangstelling voor de OK-score. "Afhankelijk van de accuraatheid van de OK-Score, zou het model voor accountants nuttig kunnen zijn als aanvulling op de reeds beschikbare interne modellen. We hebben echter iets mee tijd nodig om ons hier een gedegen beeld bij te vormen."

PwC laat in het midden of er contact is over de OK-score. "Wij houden altijd onze ogen open als het gaat om nieuwe bronnen die helpen bij het doorgronden van risico's gerelateerd aan de jaarrekening", aldus woordvoerder Koen Jonker. "Maar wij doen nooit uitspraken over het al dan niet samenwerken met andere partijen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.