Nieuws

Financiële positie van zorgorganisaties verder verzwakt

Het gemiddelde nettoresultaat van zorgorganisaties in de ouderenzorg is in 2015 en 2016 verder gedaald. Dat blijkt uit de 'ActiZ Benchmark Zorg 2017', een jaarlijks onderzoek van Deloitte in opdracht van zorgkoepel ActiZ.

De financiële positie van zorgorganisaties is verder verzwakt. Zorgorganisaties die veel wijkverpleging leveren scoren het laagst ten opzichte van organisaties die weinig tot geen wijkverpleging leveren. Zorgorganisaties zijn hierdoor niet of nauwelijks in staat geweest om te investeren in nieuw personeel en innovaties in de zorg. De financiële achteruitgang van de zorgorganisaties werd eerder dit jaar ook geconstateerd in de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2017 van EY.

Volgens ActiZ is er door het in januari van dit jaar vastgestelde Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg nu volop aandacht voor de noodzaak tot investeren in verpleeghuiszorg. Om te voldoen aan de normen voor kwaliteit in verpleeghuizen, wordt in 2018 een eerste stap gezet met een budgetverhoging van 435 miljoen euro.

Maar er moet ook structureel worden geïnvesteerd in meer en goed opgeleid personeel voor de wijkverpleging, aldus ActiZ. Het aantal mensen dat langer thuis blijft wonen de komende jaren substantieel toe. Nu krijgen zo’n 270 duizend mensen zorg thuis. In 2025 zijn dit er waarschijnlijk 350 duizend. De zorg die deze mensen nodig hebben wordt bovendien steeds complexer.

Uit de benchmark blijkt ook dat bij medewerkers de werkbeleving is gedaald van 7,5 naar 7,2. De daling was het grootst bij de groep 25 jaar of jonger. De door hen aangegeven verbeterpunten zijn werkdruk en communicatie. Van de groep mensen die de ouderenzorg verlaat, wil meer dan 60 procent niet meer aan de slag in deze sector. Volgens ActiZ zijn er de komende jaren 100 tot 125 duizend extra medewerkers nodig. De organisatie werkt daarom samen met betrokken partijen om het arbeidsmarktvraagstuk in de ouderenzorg aan te pakken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.