Nieuws

Ook geen decharge voor top UBS

De top van de Zwitserse bank UBS heeft tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering geen decharge gekregen.

De aandeelhouders zijn boos over een miljardenboete die het concern heeft gekregen in een Franse belastingzaak en de manier waarop het bestuur omgaat met de kwestie.

UBS zou rijke Fransen hebben geholpen bij het ontduiken van belasting door het geld op geheime Zwitserse rekeningen te zetten. Maar de bank was zo overtuigd van zijn onschuld dat hij de kwestie voor de rechter liet komen. Die oordeelde vervolgens dat UBS 4,5 miljard euro moet betalen. Het concern ging daarna in beroep en heeft nog amper geld apart gezet voor de straf.

Krijgt een bestuur decharge, dan zijn de bestuurders persoonlijk niet meer verantwoordelijk te houden voor alles wat er in de afgelopen periode is gebeurd. Aandeelhouders van UBS gingen hier in meerderheid niet mee akkoord.

Onlangs kregen de bestuurders van ING ook al geen decharge. In Nederland zorgden witwasperikelen voor ontevredenheid. De bank kreeg vorig jaar een boete van 775 miljoen euro wegens het tekortschieten bij de voorkoming van witwassen. In maart kwam aan het licht dat ING ook in Italië op de vingers is getikt voor soortgelijke tekortkomingen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.