Opinie

In de wolken

Een bekende zin uit een humoristisch programma uit de jaren zeventig luidt: "And now for something completely different". Begrijp me goed, ik vind Barnier ook heel belangrijk. Ik neem aan dat de gevolgen voor iedereen zonder meer verschrikkelijk zullen zijn.

Wellicht zorgt de lobby nog voor wat verlichting. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de directie van de NBA wel heel erg vaak wordt gebeld door hele belangrijke bestuurders. Maar andere dingen vind ik ook heel belangrijk. 

Wat mij momenteel bezighoudt is waarom sommige dingen zo enorm aanslaan dat we ons na een tijdje nauwelijks meer kunnen voorstellen hoe het was voor die dingen er waren.  

Heel opmerkelijk vind ik de opkomst van de volledig kaalgeschoren hoofden die ons straatbeeld zijn gaan bepalen. Niet goed voor de kappers maar een enorme kans voor de scheerapparatenbranche en lotionleveranciers. En een zitplaats achter een glanzend bloothoofd kan praktisch zijn als je je wilt verzekeren dat je eigen haar goed zit. 

De snelheid waarmee in vrijwel elke bijeenkomst soms meer dan de helft van de deelnemers beschikt over een tablet is ook opvallend. Het gebruik van smartphones is nog veel hoger. Het zijn producten die af zijn en heel snel aanslaan omdat ze voorzien in een behoefte waarvan we vaak niet wisten dat we die hadden. 

Nog niet zo heel lang geleden was het accountantsberoep bezig met privacy- en milieuaudits, die niet zo zijn aangeslagen. Inmiddels lopen de resultaten terug in de accountancybranche, blijkt ook uit de periodieke sector-update van de ING. Toch is ING optimistisch over de toekomst van het beroep en ziet mogelijkheden tot vernieuwing. 

En die ziet de sector zelf ook. Deloitte pakt groot uit met de voorspelling dat assurance van cloud computing enorm belangrijk gaat worden. Een behoorlijk veilige voorspelling in een week waarin webwinkels recordomzetten boeken. 

Ook de redactie van Accountant.nl zat boven op het nieuws en had de trend al gesignaleerd

Inmiddels is er wel het nodige veranderd sinds de jaren negentig, toen ik een groot postorderbedrijf tot mijn klanten mocht rekenen. Door klanten gestuurde e-mailtjes werden handmatig overgetikt in het ordersysteem. Niet materieel en weinig risicovol, oordeelde de accountant. En dus deden we toen niks met dat internet. 

Maar ik begrijp dat we daar binnenkort wel heel veel mee gaan doen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.