Opinie

Meldpunt niet-accountants

Enkele jaren geleden viel het mij plotseling op. In diverse vakbladen verschenen steeds meer artikelen van niet-accountants. In sommige publicaties was meer dan de helft geschreven door juristen die ons accountants een toelichting gaven over hoe wij over sommige onderwerpen uit ons eigen vak dienden na te denken. Het gaat hier duidelijk om juristen die ons werk inpikken. Hoogste tijd voor het instellen van een meldpunt niet-accountants.

Een ander stuitend voorbeeld van verdringing op de arbeidsmarkt betreft de heer Philip Elsas. In diverse publicaties en interviews geeft de man blijk van diep inzicht in ons vak. En niet alleen begrijpt hij het heel goed, hij kent ook de oorsprong en geschiedenis. Niks mis mee zult u zeggen? Hij is echter een wiskundige en hij maakt software. Dit is echt niet in ons belang. 

Maar waar wij in Nederland onze eigen oorsprong veelal hebben ingeruild voor soms minder solide oplossingen is hij begonnen met de vintage Nederlandse accountancy te exporteren. Ik weet dat het accountantsvak in Den Haag niet de hoogste prioriteit heeft, maar dit lijkt me wel een Kamervraag waard. Daar zouden de hoge heren een keer wat aan moeten doen. 

Ronduit een dieptepunt is dat Elsas werkelijk juichend als spreker wordt binnengehaald door de accountancyvernieuwingsbeweging Tuacc. Een wiskundige die accountants gaat uitleggen hoe hun vak in elkaar zit. Daar wordt een mens niet vrolijk van. 

Dat de wettelijke kaders van het vak vooral worden bepaald door een bioloog uit Den Haag verrast me dan ook nauwelijks meer. 

Recent is prof. mr. Steven Hijink benoemd tot hoogleraar Jaarrekeningenrecht in Rotterdam. Hij heeft problemen met het goedkeuringsproces van IFRS dat hij te weinig democratisch vindt. De totstandkoming en adoptie van standaarden gedijt het beste in een omgeving waarin veel overleg plaatsvindt en belanghebbenden tot afspraken komen. 

Zijn voorstel is om Europese en nationale Parlementen zich ermee te laten bemoeien. Want de politiek zorgt ervoor dat verslaggeving beter wordt is het idee. Niet alle accountants zullen het hiermee eens zijn. 

Accountants zullen echt aan de bak moeten om hun eigen vakgebied terug te winnen. Zichtbaar en soms minder zichtbaar en gericht op de lange termijn. In een wereld waar bestuurders zich wel vermommen als hoogleraren en waar lobby wordt verward met het schrijven van brieven op D-day, is een hoop werk te verrichten. 

Ik adviseer een eigen parlementaire enquête en een psycholoog op de Accountantsdag om ons door de fasen van rouwverwerking naar 'aanvaarding' te begeleiden. Het heeft geen zin om in ontkenning en protest te blijven hangen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.