Opinie

Wat is de koers van de NBA?

NBA-voorzitter Huub Wieleman reageerde onlangs prompt op de vraag van Marcel Pheijffer waar hij als voorzitter nu eigenlijk voor stond. Dat is positief. Toch zou ik meer willen weten.

Als ik Wieleman goed begrijp staat hij achter de nieuwe beleidsuitgangspunten van de NBA en de nieuwe bestuurlijke prioriteiten voor 2013. Wij horen daar binnenkort over in het Jaarplan 2013. Zelf staat Huub voor een beroepsorganisatie die sterk en betrokken is, herhaalde hij dezer dagen nog in een interview in Accountant en hij geeft voorbeelden waarom dat nuttig is.

Een prima opstart, actief en zeker niet bang voor discussie.

Ik mis echter nog steeds een visie op de koers van het beroep als geheel. Hoe het nu verder moet met al die 18.000 actieve professionals in Nederland die zich accountant (mogen) noemen en die hun veelal riante inkomen willen behouden, door een vak uit te oefenen dat aansluit op de door de markt gewenste rollen.

Het is een beetje als bij een politiek leider die zou roepen: "Ik ga voor een sterke en betrokken overheid". Natuurlijk is dat prima als ondersteuning, maar het gaat natuurlijk om zijn visie, zoals liberaal of socialist, en hoe dat uitwerkt op de diverse gebieden. Dan krijgen de mensen een beeld over wat ze kunnen verwachten.

Misschien schept het Jaarplan 2013 straks duidelijkheid, maar, met alle respect voor wat er in het verleden is opgepakt, vaak gaat het daarin om aanvullingen en het verder verdiepen van onderwerpen of aandachtsgebieden.

Wat zou ik willen weten:

  1. Waar koersen we nu op af als het gaat om de indeling van de accountants(rollen)? We hebben RA's, AA's, openbare, interne, overheids- en forensische accountants, en ook in business en overige beroepen werkzame accountants. We kennen OOB-kantoren, Wta-kantoren, kantoren zonder vergunning, etc.
    Hoe komen we tot een indeling die logisch aansluit op de behoeften in de (gebruikers)markt en tot passende voorschriften voor de kantoren en professionals die het betreft? Of hebben we die al?
    Het kan toch niet zo zijn dat als de mkb-markt bijvoorbeeld vraagt om strategisch advies door accountants, er voor een groot deel dezelfde regels gelden als voor OOB-kantoren, die primair het brede maatschappelijk verkeer van dienst zijn? Zijn er verschillen en zo ja, waar liggen de grenzen? Dergelijke vragen komen bij mij op.
  2. En wat betekend dit voor de scope van en de verantwoordelijkheid voor de controle in de verschillende gevallen, en voor de minimaal in te zetten controletechniek en opleidingsniveaus?
  3. En als we daar uit zijn: Wat betekent dit dan voor de opleiding tot accountant?
  4. En ook, wat betekent dit voor de combinatie van diensten door een accountant of zijn kantoor? En niet te vergeten voor de profit sharing binnen een kantoor?

Het zou goed zijn ook daarover nog eens wat te horen van onze voorzitter.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan de Rooy RA (1954) is zelfstandig adviseur en commissaris bij diverse ondernemingen en instellingen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.