Opinie

Zes partners erbij

Als lid van de werkgroep wist ik bij voorbaat dat het een drukke maar ook zeer interessante zomer zou worden. Ook bedacht ik me bij het deelnemen aan de werkgroep dat ik veel intrinsieke energie heb om me in dit onderzoek te verdiepen.

Caspar Segers

Nu, 2,5 maand later en vele stakeholder gesprekken, debatten, discussies en wekelijkse 'tuin'sessies met de werkgroep verder, ben ik ronduit enthousiast. Zo hebben we een groot aantal prima gesprekken en debatten gehad met stakeholders, waarin het vaak scherp was maar ook constructief en analytisch en die veel hebben bijgedragen aan ons proces als werkgroep. Veel van deze zaken zullen dan ook in meer of mindere mate doorklinken in ons rapport, dat al behoorlijk op streek is. In de tweede helft van augustus wacht een bekrachtiging van het rapport door de stuurgroep en discussies en toelichtingen in diverse gremia. Daadkracht, geloofwaardigheid en haalbaarheid zijn daarin een aantal fundamentele bouwstenen. Eerlijk gezegd kijk ik nu al uit naar die fase. The proof of the pudding is immers in the eating.

Ondertussen besef ik dat stakeholders en ook politici en andere belanghebbenden echt zitten te wachten op inhoud van maatregelen en een 'tipje van de sluier'. Ik hoop echter dat iedereen begrijpt dat dat op dit moment niet mogelijk is, gezien de fase van het proces, het belang van het evenwichtig kunnen delen en goed toelichten van het rapport en de maatregelen. Wat ik er nu wel over kan zeggen is dat we zien dat we de afgelopen weken op Accountant.nl en in andere media niet worden verrast door ideeën of oplossingen die binnen de werkgroep niet ook al de revue hebben gepasseerd, zijn bediscussieerd en al dan niet op enigerlei wijze hun weg naar het concept rapport hebben gevonden.

Een tip van de sluier die ik ook met plezier oplicht is dat ik binnen de werkgroep heel veel energie voel en drive zie die maar op één ding gericht is: de toekomst van ons beroep op de best mogelijke wijze tegemoet gaan, met een evenwichtige, reële en gedurfde set van maatregelen ter verbetering van de kwaliteit en het product accountantscontrole. Ik werk samen met gelijkgestemden die het beroep zien als iets waarvoor ze graag een groot deel van de zomer inruimen en daarmee hun respectievelijke privésituaties en gezinsleven soms op spanning zetten. Je zou bijna denken dat het een partnership avant la lettre is.

Ik concludeer in ieder geval dat ik er zes partners bij heb, zowel letterlijk als figuurlijk.

De juiste cultuur en het juiste gedrag als accountant blijken binnen de werkgroep geen enkel issue en de dynamiek is er een van kameraadschap en gezamenlijke focus en belang, vermengd met een gezonde dosis humor. Nu zult u zeggen; 'nogal wiedes als je met een specifiek erop geselecteerde groep partners aan het werk gaat'. Dat mag een terechte opmerking zijn, maar dan is het daarmee ook wellicht zo dat deze werkgroep een afspiegeling is van een generatie binnen de kantoren en de beroepsgroep die een voldoende kritische massa vormt voor geloofwaardige, goede aansturing en kwalitatief hoogwaardige operatie van accountantskantoren.

En eigenlijk heb ik op dit moment maar één wens... Maar wetende dat je wensen, wil je dat ze uitkomen, maar beter niet kunt uitspreken, houd ik die nog maar even voor me.

Fijne zomer.

Caspar Segers, lid werkgroep 'Toekomst accountantsberoep'.

Caspar Segers is partner bij KPMG.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.