Tuchtrecht

Schuiven met bestede uren

De nettovermogenswaarde van een deelneming kun je niet voor minder dan nihil op de balans zetten. Omdat de deelnemende bv's geld in de deelneming pompten en wilden blijven pompen, heeft de accountant hiervoor terecht een voorziening op de jaarrekening van de financierende bv's opgenomen. Uren die worden besteed aan de wettelijk verplichte werkzaamheden voor een verliesgevende bv mogen worden verantwoord bij een andere bv.

Accountantskamer

Zaaknummers:
10/2 AK en 10/3 Wtra AK
Datum uitspraak:
04 februari 2011
Oordeel:
ongegrond, deels niet-ontvankelijk
Maatregel:
geen
Status:
deels vernietigd, CBb 9 september 2013, AWB 11/237 (10/2), definitief (10/3)
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2011:YH0139, ECLI:NL:TACAKN:2011:YH0138, Samenvatting CBb-uitspraak (10/2)

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een registeraccountant heeft de eigenaar van enkele bv's aangeraden te participeren in een andere bv. Na het begin van de deelname is "een onwerkbare situatie" ontstaan en dienen de ondernemingen een klacht in tegen één van de betrokken accountant-administratieconsulenten. De zaken 10/2 en 10/3 betreffen de verantwoordelijkheid van de registeraccountant respectievelijk zijn medewerker voor vermeende fouten op de jaarrekening. De medewerker is sinds 14 december 2007 ingeschreven als accountant-administratieconsulent. De RA heeft zijn werkzaamheden medio 2008 overgedragen aan deze AA. De klacht tegen deze AA wordt behandeld in zaak Ak 10/3.

Klacht

De facturen zijn onduidelijk en vertonen gebreken.

Op de jaarrekening zijn ten onrechte allerlei bedragen opgenomen.

De RA wordt wordt met name aangewreven dat hij op de jaarrekening een voorziening heeft opgenomen voor de negatieve nettovermogenswaarde van een deelneming.

De AA wilde pas de jaarrekening 2007 samenstellen en de administratie pas afgeven nadat de cliënt had toegezegd de openstaande nota's te betalen.

Verder zou de AA onder meer als aanspreekpunt tekort zijn geschoten in bovengenoemde discussie over de jaarrekening en medeverantwoordelijk zijn voor gebrekkige en onduidelijke facturen.

Oordeel

Een deel van de klachten betreft een jaarrekening waarop "concept" was gestempeld. De accountants hebben dit concept teruggenomen en fouten en omissies hersteld.

Een opgenomen banksaldo van ongeveer 7 mille is niet materieel.

Dat andere posten op de jaarrekeningen niet deugen hebben de klagers onvoldoende aangetoond.

De accountant heeft de voorziening voor de negatieve waarde van de deelneming terecht opgenomen. De Accountantskamer legt uitvoerig uit waarom: "Voor deelnemingen die zijn gewaardeerd op de nettovermogenswaarde geldt in het algemeen dat bij de deelnemende rechtspersoon een waardering lager dan nihil niet plaatsvindt, ook al is de nettovermogenswaarde van de deelneming negatief. Als de deelnemende rechtspersoon geheel of ten dele instaat voor de schulden van de deelneming dan wel het stellige voornemen heeft de deelneming tot betaling van schulden in staat te stellen, dan wordt de negatieve nettovermogenswaarde wel verwerkt bij de deelnemende rechtspersoon. Indien de deelnemende rechtspersoon een vordering heeft op de deelneming wordt in dat geval de negatieve waarde op de vordering in mindering gebracht. Indien de deelnemende rechtspersoon geen vordering heeft op de deelneming wordt in de geschetste omstandigheid een voorziening opgenomen voor het aandeel in de negatieve nettovermogenswaarde."

De accountant had geconstateerd dat de twee deelnemende bv's geld hadden gestoken in de deelneming. Uit de feitelijke gedragingen van de deelnemers heeft hij terecht geconcludeerd dat deze op de balansdatum van plan waren om er voor te blijven zorgen dat de deelneming haar schuld kan betalen. Daarom heeft de accountant niet tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld.

Ook de klachten over het achterhouden van de administratie en de facturen zijn ongegrond (zie ook Ak 10/1).

Het staat een accountant vrij passende maatregelen te treffen om zijn nota's betaald te krijgen.

De klachten tegen de AA zijn niet-ontvankelijk voor zo ver het werkzaamheden betreft van vóór diens inschrijving als AA. De klachten over de rekening ketsen hier af om de redenen die ook gelden voor de registeraccountant. 

Over de hoogte van de declaraties zegt de Accountantskamer nog dat de accountants al een bedrag van 7 mille in mindering hadden gebracht. En dat zij de wettelijk verplichte werkzaamheden hebben uitgevoerd bij de verliesgevende bv, maar de bestede uren op rekening van een andere bv hebben verantwoord. Dat is in dit geval geoorloofd en de klacht is daarom ook op dit onderdeel ongegrond.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.