Werkdag in 2030

2030: blockchain en andijviestampot

Onderweg van de slaapkamer naar de keuken hoor ik nog net het laatste zoemen van de 3d-printer die mijn ontbijt heeft klaargemaakt. Tijdens mijn nachtrust hebben de bedsensoren bepaald welke vitamines ik tekort kom en dus staat er vandaag weer een ontbijtje voor mij klaar dat precies bij mij past.

Vervolgens stap ik in mijn zelfrijdende auto. Natuurlijk kent die mijn afspraken en hij weet waar we naartoe moeten. Vandaag nemen we geen gasten mee, want ik wil even ongestoord wat dingen uitwerken onderweg. Ik open snel het virtuele scherm met daarop de actuele status bij mijn relaties. Vroeger moest je eerst nadenken of de cijfers uit de administratie wel betrouwbaar waren, maar dat spreekt nu vanzelf dankzij de blokchaintechnologie. Alle administraties van 'mijn' bedrijven zijn daardoor actueel en veel betrouwbaarder.

Maar vandaag toch een hoofdpijndossier, een blockchain-interruptie. Door de afnemende marge in relatie tot mijn andere klanten in deze branche werd ik daarop geattendeerd. Ik plan een afspraak in voor een consult met de Artificial Intelligence-unit van de NBA. Die zullen het wel voorleggen aan hun supercomputer.

Ik chat even met de klant in kwestie en geef aan dat we er bovenop zitten. Vervolgens zie ik dat mijn virtuele assistente twee actiepunten aan mij heeft toebedeeld waar ze niet uitkomt. Ik overweeg toch ernstig een update naar een nieuwer model. Ik zie wel dat ze een afspraak heeft gemaakt met de klant op Maan Sphere 2 en ook de vlucht daarnaartoe heeft geboekt.

Vervolgens pleeg ik een paar beeldgesprekken, persoonlijke aandacht blijft ook in deze tijd van onderscheidend belang.

De auto geeft aan dat we dankzij de digitale verkeersplanning tien minuten eerder op bestemming arriveren en informeert ook de klant daarover. Intussen bereid ik me voor op de afspraak. We bespreken de forecast voor 2031 en nemen gelijk de afronding van 2030 door. Die afronding bestaat uit het doornemen van een aantal schattingen in de balans, die we op basis van branchegegevens goed kunnen onderbouwen. Het algoritme van het ministerie van Informatie heeft het ook goedgekeurd. In mijn online dossier zie ik de belangrijke bespreekpunten en analyses. Veel administratieve vragen zitten daar niet bij. Omdat administratiebedrijven onderling met elkaar verbonden zijn is de basisadministratie een gegeven waar geen fouten meer in moeten kunnen zitten. Met belangstelling lees ik dus de bevindingen van onze IT-collega die de IT-systemen van deze klant heeft geanalyseerd. Over de privacy van de data is een aantal aanbevelingen gegeven.

Na deze afspraak vertrek ik naar kantoor. Nou ja, kantoor. Het is  een 'open space' waar collega's elkaar ontmoeten en dossiers kunnen doornemen. Daarnaast gebruiken we deze ruimtes voor trainingen, het delen van ervaringen en voor de andere, onmisbare persoonlijke contacten met collega's. Het werk doen we thuis of in de auto onderweg.

‘s Middags heb ik een afspraak met een relatie die al twintig jaar klant is. We spreken over zijn kinderen en wie van hen geschikt zou zijn de zaak over te nemen. Veel emotionele zaken spelen daarbij een rol. Omdat ik hem al jaren ken en zijn Trusted Advisor ben, kan ik hem goed helpen en adviseren. Ondanks alle technologie blijven deze gesprekken een mooi onderdeel van het werk.

In de auto naar huis leun ik even lekker achterover, laat het licht dimmen en vraag om mijn favoriete nummer. Terwijl de eerste klanken door de auto schallen instrueer ik de keuken dat ik vanavond andijviestamppot wil, met een glas Merlot uit het mooie jaar 2017. Zoals u wenst, zegt de computer.

Geert Dreschler
oprichter/partner MKB Accountants en initiatiefnemer ZZP-Next
lid Arenagroep

Een werkdag in 2030

Vier leden van de Arenagroep, die op verzoek van het NBA-bestuur een aanzet heeft gemaakt voor een visie op de toekomst van het accountantsberoep, beschrijven in het document 'Een beroep voor de toekomst' een werkdag in het jaar 2030. Alles wat de accountant nu doet, doet hij in 2030 niet meer, is één van de statements. De Arenagroep en het NBA-bestuur roepen ook andere leden op een werkdag in 2030 te beschrijven.

 

Stuur uw bijdrage aan visie@accountant.nl.

 

Lees de 'werkdagen in 2030' van de Arenagroepleden:

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.