Arbeidsmarkt

Pleidooi tegen parttime werken

Langzaam, heel langzaam, vindt het parttime werken ook zijn weg in de accountancy. Waar het tien jaar geleden nagenoeg ondenkbaar was dat een accountant parttime aan het werk was, is de sector inmiddels ook zover. Waarom ben ik dan juist tégen parttime werken?

Marjan Heemskerk-Seeverens

Dit voorjaar was ik een aantal keren op events waar diversiteit en vrouwen aan de top centraal stonden, waaronder het NBA Women Leadership Event. En ik ging ook in gesprek met accountants zelf tijdens deze events.

Op basis van de reacties van aanwezigen blijkt dat parttime werken een veelbesproken, maar ook nog steeds beladen onderwerp is. Het is in sommige sectoren inmiddels normaler dan fulltime werken, maar in de accountancy is het nog steeds 'best wel een ding'.

Want hoe kaart je aan dat je parttime wilt gaan werken? En hoe ziet je takenpakket er dan uit? Gaat parttime werken je promotiekansen in de weg zitten? Allemaal belangrijke vragen, die de aanwezige vrouwen op deze events bezighielden.

Niet alleen een vrouwending

Een aantal jaren geleden waren het nog vooral vrouwen die aangaven graag parttime te willen werken. Inmiddels zijn het niet meer alleen vrouwen die hiervoor kiezen. Met name de jongere generatie wil niet langer alleen heel hard werken voor de baas, maar een mooie balans tussen werk en privé. Een keuze voor parttime werken is daarmee sneller gemaakt.

'Met name de jongere generatie wil niet langer alleen heel hard werken voor de baas, maar een mooie balans tussen werk en privé.'

Ik vind het mooi om te zien dat ook (jongere) mannen hier bewust voor kiezen. Het laat zien dat mensen bewust bezig zijn met hun werk-privé balans en inzetten op een langetermijnvisie, waarbij een gezonde balans ervoor zorgt dat ze hun werk voor een langere tijd kunnen uitvoeren. 

Flexibiliteit

Maar wat is nu de échte reden van parttime werken? Gaat het in de meeste gevallen om het krijgen van meer tijd? Tijd waarvoor je een behoorlijk stuk van je salaris moet inleveren?

De meeste mensen die ik spreek die parttime werken, of overwegen parttime te gaan werken, gaat het uiteindelijk niet om het winnen van meer tijd, maar om flexibiliteit. De mogelijkheid om je eigen tijd in te delen, meer te werken wanneer het jou uitkomt. En soms komt het beter uit om op dinsdagavond te werken, zodat je woensdagochtend tijd voor jezelf hebt, om bijvoorbeeld te gaan sporten.

Vaak is namelijk de hoeveelheid uren niet het probleem, maar de mogelijkheid om je werktijd in te delen zodat het beter past met de thuissituatie, hoe deze ook mag zijn.

'Als flexibiliteit de échte reden is van parttime werken, waarom regelen we dat dan niet?'

Als flexibiliteit de échte reden is van parttime werken, waarom regelen we dat dan niet? Is het dan niet veel slimmer om wél dat fulltime contract aan te houden, maar afspraken te maken over de invulling van de uren?

De accountancy is hét vak bij uitstek om dat te regelen. Afspraken met klanten daargelaten, zijn er volop mogelijkheden om je werk flexibel in te delen, zonder in te leveren op je uren (en dus je salaris). 

Dief van je portemonnee

Want dat is vaak ook een gevaar: parttime werken zorgt er niet automatisch voor dat je ook een ander takenpakket krijgt. In de meeste gevallen behoud je het klantenpakket dat je op fulltime basis ook had, alleen heb je een dag minder de tijd om je werk te doen.

Gevolg: veel te weinig tijd om je werkzaamheden uit te voeren. Brave accountants als we zijn willen we het werk toch af hebben, wat we vervolgens dus maar in de avonduren en weekenden doen. Waardoor we per saldo toch uitkomen op het aantal uren van een fulltime dienstverband.

Je krijgt zo betaald voor parttime werken, maar werkt uiteindelijk toch weer fulltime. Ben je dan niet gewoon een dief van je eigen portemonnee? 

Voordat je jezelf dus financieel tekort gaat doen: bespreek de mogelijkheden om meer flexibiliteit aan te brengen in je werk, dat levert je waarschijnlijk veel meer op.

Werk je zelf parttime? Wat is je ervaring daarmee? Ben je blij met de manier waarop het is geregeld? Ik ben heel benieuwd.

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiƫn en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.