Accountant in Beeld

Zo maakt een RA met kinderen carrière

Menig accountant met een jong gezin verruilt de controlepraktijk van het grote kantoor voor een werkomgeving met een minder hoge werkdruk. Tülay Dilsiz-Gedik volgde juist de omgekeerde route. Met twee telgen thuis trok ze eind vorig jaar naar Deloitte.

Henk Vlaming

Sinds november 2021 is Tülay daar manager Sustainability Reporting, met als opdracht om de afdeling voor ESG-Assurance mede verder op te zetten. Dat is heel wat anders dan de functies van financial controller bij Ahold Delhaize en projectleider bij de Auditdienst Rijk, die ze de voorliggende jaren had vervuld. Prima banen, maar niet voor Tülay. "Ik kreeg heimwee naar de controlepraktijk", zegt ze lachend, maar met een serieuze ondertoon. "Elke dinsdagavond luisterde ik naar de Busy Season Talks, waar het gaat over de openbare praktijk."

TulayDilsizGedik1_900x590.jpg

Bij Deloitte werkte ze in de internationale controlepraktijk, waar ze met plezier op terugkijkt. "Ik dacht aan de ontwikkelkansen die ik kreeg, de steun van leidinggevenden en de internationale reizen. Er waren mensen die openstonden voor mijn ideeën, hoe groot de organisatie ook is en hoe klein ik me soms ook voelde. Ik had het gevoel dat ik daar een ontwikkeling heb doorgemaakt, als persoon en als accountant."

Twijfel

Nog niet zolang geleden leek dit een paradise lost voor Tülay. Na ruim dertien jaar te hebben gewerkt in de openbare accountancypraktijk sloeg de twijfel toe. Ze werd moeder, waardoor werk een andere plek kreeg in haar leven. "Ik wilde vooral een goede moeder zijn, dat voornemen staat op de eerste plaats. Maar wat er op de tweede plaats kwam, wist ik op dat moment niet meer. Voor mijn gevoel viel ik een beetje buiten de boot. Iedereen om mij heen werkt heel hard, ik wil niet de moeder zijn die anders wordt behandeld."

'Voor mijn gevoel viel ik een beetje buiten de boot.'

Niet dat haar werkgever hard optrad tegen werkende moeders, integendeel. De ruimte om aangepast te werken in de controlepraktijk is er wel degelijk, met faciliteiten als aangepaste werktijden en coaching. "Maar de aard van de projecten werd anders, uitdagende opdrachten pasten mij minder in die periode; maar dat waren wel de projecten waarvan ik de meeste energie kreeg."

Een vervolg buiten de organisatie was voor haar de juiste keus. "Ik had behoefte aan structuur, met afgebakende werktijden. Bij Ahold Delhaize had ik al eerder gewerkt, voor mijn accountantsopleiding. Ik was er bekend en ik woonde ook in Zaandam. Ik zag voor me dat ik de kinderen op de bakfiets naar school zou brengen en dan doorgaan naar mijn werk."

Geen voldoening

Maar het verzorgen van maandrapportages en fungeren als sparringpartner voor de business controller brachten niet de voldoening waar ze op had gehoopt. "Het is een geweldig bedrijf waar ik vrienden maakte. Maar ik ben RA geworden omdat ik er wil zijn voor het maatschappelijk verkeer, ik wil mijn kennis op een andere manier inzetten."

'Ik vond het interessant om te zien hoe een organisatie rapporteerde over het afgelopen jaar.'

Ze stapte over naar de Auditdienst Rijk, waar ze projectleider werd. "In het nieuws ging het vaak over wat er misging bij het Rijk. Ik wilde mijn kennis inzetten om Nederland beter te maken. Maar het goede gevoel wilde niet komen. Ik was er projectleider en zou als RA rapportages van ministeries kunnen aftekenen, maar processen lopen er anders dan in grote bedrijven en veranderingen voltrokken zich langzamer. Ik zou nog veel moeten leren over de Rijksoverheid, zoals over het kasstelsel. Ik stelde mijzelf toen de vraag of dit was wat ik wilde."

Tülay had een ander beeld van de accountancy toen ze er op de middelbare school mee in aanraking kwam. "We hadden daar een vak over financiële cijfers, rapportages en jaarrekeningen, dat sprak me bijzonder aan. Als oefenmateriaal gebruikten we jaarrekeningen van beursgenoteerde bedrijven, die we onderling vergeleken. Ik vond het interessant om te zien hoe een organisatie rapporteerde over het afgelopen jaar. Elke organisatie wil vooruitgang laten zien, maar wat communiceren zij als dat er niet is?"

Maatschappelijke waarde

"Het klinkt als een cliché, maar ik zag de maatschappelijke waarde van de accountant. Alle organisaties zetten hun eigenbelang voorop, maar hoe weet je dan als samenleving welke informatie waar is? Er moet iemand zijn die informatie toetst op betrouwbaarheid, vrij van belangen."

TulayDilsizGedik2_900x590.jpg

Tijdens de opleiding accountancy aan Nyenrode kreeg ze de praktijk in de vingers bij Baker Tilly en later Mazars. "Natuurlijk wilde ik gelijk bij de accountants zitten, maar ik moest eerst de administratieve basis onder de knie krijgen door journaalposten te maken. Maak je daarbij een fout, dan moet je nadenken over wat er nog meer onjuist kan zijn. Dat was de belangrijkste les: Dat je goed nadenkt over wat je waarneemt en geduld opbrengt."

De klim naar het controlewerk voerde haar naar Deloitte, waar de internationale omgeving aan haar trok als een magneet. "Aanvankelijk was ik bang dat die te hoog was gegrepen. Hoe groter de organisatie die je controleert, hoe strenger de regelgeving. Ik had nog maar vijf jaar werkervaring, ik was thuis in de RJ-richtlijnen maar nog niet in de IFRS. Maar het vooruitzicht om in een internationale omgeving te werken wakkerde iets bij mij aan."

Schot in de roos

De corporate audit bleek voor Tülay een schot in de roos. "Alleen al de samenwerking. Ik was gewend aan teams van maximaal vijf mensen, maar bij Deloitte werken soms wel twintig mensen aan een controleopdracht.

'Het nieuws gebruikte ik ook voor mijn controlewerk.'

Een klant terugzien in het nieuws vond ik fantastisch, vooral als ik wist wat er speelde. Het nieuws gebruikte ik ook voor mijn controlewerk. Ik pikte er informatie op waarover ik mijn klant vragen ging stellen. Soms zocht ik op internet informatie over het bedrijf die mijn klant nog niet kende. Het mooie is dat je niet alleen nuttige controle-informatie vindt, maar ook dat je het gesprek met je klant op gang brengt."

Tülay nam ontslag bij de Auditdienst Rijk en nam tijd om zich te oriënteren op een volgende stap. Die moest passen bij haar privésituatie, professionele uitdaging bieden en een duurzaam karakter hebben. Lesgeven aan Nyenrode paste in deze ambitie. Sinds oktober is Tülay voor een dag in de week docent financial accounting theory. "Daarna ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf waar ik impact kon maken én drie tot vier dagen per week kan werken op het gebied van sustainability."

Opbouwen

Dat werd opnieuw Deloitte, dat op zoek was naar een RA die de Audit & Assurance-praktijk voor ESG-reporting hielp opzetten. In november is ze er begonnen.

'Ik wil iets opbouwen waarbij ik me betrokken voel en waarvoor ik volledig kan gaan.'

"Het is pionieren, want er gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid. De wet- en regelgeving zijn continue in beweging. De EU wil in 2023 grote bedrijven verplichten om hun duurzaamheidsbeleid te verantwoorden in de jaarrekening, inclusief een controleverklaring van de accountant. Een geweldige uitdaging met grote impact.

Het vormgeven hiervan is een uitdaging die past bij waar ik nu sta. Ik wil iets opbouwen waarbij ik me betrokken voel en waarvoor ik volledig kan gaan. Klimaatverandering is zo'n onderwerp, want dat gaat over de wereld die wij doorgeven aan onze kinderen. Met mijn achtergrond hoop ik iets toe te voegen aan de bedrijfscultuur. En ik zie ernaar uit om het maatschappelijk verkeer te voorzien van betrouwbare en duurzame informatie."

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.