Accountant in beeld

Hoe je jezelf blijft op het grote toneel

Tijdens een sessie van de Busy Seasons Talks pakt Aleks Kayhan wekelijks zijn gitaar voor een muzikaal optreden. Een partner van EY die zichzelf op een artistieke wijze prijsgeeft, dat is geen dagelijkse kost.

Henk Vlaming

"Muziek is de rode draad in mijn leven", vertelt Aleks Kayhan. "Pearl Jam, The Beatles, Bob Dylan, Coldplay, U2; hun muziek heeft mij als mens geholpen op moeilijke momenten in het leven. Het mooie dat muziek biedt wil ik ook geven aan anderen." Hij verhaalt over de man die bij hem kwam zitten, toen hij op een bankje zomaar wat gitaar speelde. "Hij bedankte me en zei dat hij door de muziek even de oorlog in Syrië had kunnen vergeten. Samen genieten van muziek betekent dat verschillen verdwijnen. Muziek verbindt en dat is wat ik belangrijk vind."

AleksKayhan1_900x590.jpg

Kayhan vermoedt dat hij deze manier van denken van zijn grootvader heeft geërfd, een zakenman. "Hij verkocht zijde over de hele wereld. Maar niet het geld was zijn drijfveer, bij hem stond de mens voorop. Hij was geïnteresseerd in andere culturen, hij had oog voor iedereen en hij luisterde, daarom kreeg hij het vertrouwen en dat was de bron van zijn succes in een internationale omgeving."

Voedingsbodem

Zijn verhalen waren de ideale voedingsbodem voor de kleine Aleks. Van zijn vader leerde hij de economische kant van het zakendoen. "Hij zat in de tapijthandel, hij nam me mee naar de zaak en leerde me over de financiële kant van een onderneming. Ik vond het fantastisch, het had als kind mijn belangstelling. Op school vond ik Economie 1 en 2 de meest interessante vakken. Al op veertienjarige leeftijd wist ik dat ik de accountancy in wilde."

'Al op veertienjarige leeftijd wist ik dat ik de accountancy in wilde.'

Zijn enthousiasme voor financiële details bewaarde Aleks niet alleen voor de schoolbanken. Als jochie zette hij al een handeltje op. "Op vakantie nam ik knikkers mee, die waren anders dan wat ze daar hadden. Kinderen wilden die van mij kopen. Ik kwam erachter dat ik de prijs zelf kon bepalen, want ik was de enige die ze aanbood. Dus nam ik bij elke vakantie steeds meer knikkers mee, tot mijn moeder het zat was om elk jaar een koffer vol mee te sjouwen."

Grote wereld

Twintig jaar zit Aleks Kayhan nu in de accountancy. Hij heeft zich toegelegd op de internationale zakelijke omgeving. Over de hele wereld stapt hij bij bedrijven binnen, van Dubai en Bangkok tot Manilla en Kaapstad. De grootheid van het internationale bedrijfsleven speekt hem aan, zoals ook zijn opa zich thuis voelde in de grote wereld.

"Al die culturen dwars over de landsgrenzen heen, die enorme kennis, discussies op het scherpst van de snede met bestuurders uit alle delen van de wereld, dat is waar ik als accountant mee te maken kreeg. In dit vak is de sky letterlijk de limit. Of dat je voorkeur heeft hangt af wat voor type accountant je bent, maar in de accountancy kun je letterlijk alle kanten op."

AleksKayhan2_900x590.jpg

Zo lijkt het alsof Aleks rechtstreeks van school in een gespreid bedje belandde, alsof hij was voorbestemd voor het grote werk. Maar het was vallen en opstaan, biecht hij op. Hij had er ook aan onderdoor kunnen gaan. "Maar ik heb kansen gekregen bij EY, ik kreeg de tijd om mijn draai te vinden."

Vuurproef

Voorbereiding of niet, de vuurproef komt pas als je als accountant zelf de oplossing moet vinden terwijl de klant in rep en roer is. "Hoe groter de bedrijven, hoe groter de belangen, hoe groter de issues", zegt hij. "Het was heftig toen ik op dat niveau voor het eerst te maken kreeg met een continuïteitsvraagstuk. De belangen waren gigantisch, er waren zoveel stakeholders bij betrokken, de culturen waren zo verschillend. In die omgeving was ik de accountant van wie een oplossing werd verwacht. Ik lag er 's nachts letterlijk wakker van om te bedenken hoe ik dat moest doen."

'Bewaar je de innerlijke rust, dan overzie je het hele veld.'

In die internationale snelkookpan leerde Aleks dat een accountant meer is dan iemand die zijn vakkennis op orde heeft. Een professional zijn is niet genoeg, dat wat je inbrengt moet uit jou als mens komen, weet hij nu. "Ik moest andere kwaliteiten aanboren om robuuster te zijn. In het begin wist ik niet hoe. Maar ik heb geleerd om een stap terug te doen rustig te blijven. Ik ga joggen of ik speel gitaar, ik blijf dicht bij mijzelf. Zo blijf ik fit en dat helpt om helder te blijven nadenken en te vertrouwen op mijn oordeel. Bewaar je de innerlijke rust, dan overzie je het hele veld."

Puzzels

"Ook nu zijn er wel eens moeilijke situaties, maar het verschil is dat ik zie welke mogelijkheden er dan zijn. Ons werk is als schaken: ben je verkrampt dan zie je maar drie opties, terwijl er twaalf zijn die je over het hoofd ziet. Dat is wat er van je wordt verwacht als accountant. Wat wij doen is het oplossen van financiële puzzels en dat is prachtig. Accountant is het mooiste vak dat er is, geen moment heb ik er spijt van dat ik hiervoor gekozen heb."

'Zoek naar de raakvlakken, want daar kun je samen verder.'

Partner worden was niet zijn doel, het lag aanvankelijk buiten zijn bereik. "Ik had mijn aandacht nodig voor mijn opleiding, de stage en het controlewerk. Alles deed ik stap voor stap, ik keek niet te ver vooruit." Maar ben je eenmaal controleleider of manager, dan heb je al een groot parcours afgelegd, aldus Kayhan. "Toen ik eenmaal RA was geworden besefte ik dat ik ook de tekenbevoegdheid wilde. Ik wilde de accountant zijn die een verklaring kon geven op basis van mijn eigen oordeel. Die autonomie in mijn werk vond ik belangrijk, het gevoel dat de accountancy impact heeft. Dat is de morele kant van het beroep."

Voor Aleks Kayhan is het partnerschap een springplank om de accountancy verder te ontwikkelen. "Ik wil blijven leren. We praten in ons vak over vertrouwen en publiek belang, maar die woorden krijgen alleen betekenis als je voelt wat ze betekenen. Zoek naar de raakvlakken, want daar kun je samen verder, ook al is er nog zoveel waarover je het niet eens bent met elkaar. In de accountancy staan we allemaal voor hetzelfde, of je nu jong bent of ervaren, oob-accountant of mkb-accountant. Dit is wat ik wil bereiken in de accountancy: dat we allemaal samen verdergaan en verbinden."

Op 28 april heeft de NBA bekendgemaakt dat Aleks Kayhan wordt voorgedragen als lid van het bestuur van de NBA per 13 juni 2022. 

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.