Kris Douma

Een beroep dat in de publieke belangstelling staat en relevant wil blijven in een snel veranderende omgeving, moet zichzelf met enige regelmaat tegen het licht willen houden, aldus NBA-voorzitter Kris Douma.

Discussie Column

Waardenonderzoek

De voorpagina van het FD bericht over banken en verzekeraars die geen accountant kunnen vinden. De Tweede Kamer spreekt met minister Kaag over de accountant in het mkb, die belangrijker is dan ooit. De zorgen over de krappe arbeidsmarkt voor accountants worden in de media breed uitgemeten. Anders dan enkele jaren geleden is er vooral waardering voor de rol van de accountant, niet alleen kritiek.

De meerwaarde van het accountantsberoep zit nog altijd in het toevoegen van vertrouwen aan informatie ten behoeve van het maatschappelijk verkeer. Maar het beroep is wel in beweging. In de strategische update van het bestuur, die ik in december vorig jaar tijdens de ledenvergadering mocht aankondigen, wordt stilgestaan bij de vraag: Waar staat het accountantsberoep anno nu voor, wat zijn onze gemeenschappelijke normen en waarden? Wat bindt de leden van de NBA en waarin verschillen zij? Hoe kijken zij naar hun rol in de organisatie waar zij werkzaam zijn, hoe denken zij over cultuur en waarden? En hoe moet het beroep er in de toekomst uit gaan zien? Met die vragen gaan wij als bestuur aan de slag.

Daarbij spelen ook factoren als de vergrijzing en de arbeidsmarkt, de digitalisering van een deel van ons werk en de aantrekkelijkheid van het beroep. En natuurlijk de verbreding van het werk naar steeds meer niet-financiële informatie. Deels is dat voor accountants onontgonnen terrein, waarin ze hun weg nog moeten vinden; denk aan het bieden van zekerheid bij duurzaamheidsinformatie.

Een beroep dat zo in de publieke belangstelling staat en relevant wil blijven in een snel veranderende omgeving, moet zichzelf met enige regelmaat tegen het licht willen houden. Die herijking gaat deze maand van start met een uitvraag naar alle leden en trainees. Een 'waardenonderzoek', dat straks de waardevolle basis moet vormen voor de vaststelling van een nieuw beroepsprofiel, wat vervolgens weer zijn uitwerking heeft voor de inrichting van de opleiding, de permanente educatie en meer. Medio 2024 mag de ledenvergadering zich uitspreken over een concreet voorstel voor dat toekomstbestendige beroepsprofiel, zo is de ambitie van het bestuur. Voor het zover is, is er nog heel veel te doen.

De NBA hoort van leden nog wel eens terug dat we te weinig naar ze luisteren, te veel gericht zijn op een beperkt deel van het beroep en onvoldoende aandacht geven aan accountants in business en aan de mkb-praktijk. Dat is deels perceptie en deels onbekendheid met wat er allemaal wel wordt gedaan. Maar deels ook een terecht gevoel, want het kan altijd beter. Bij het nadenken over de toekomst van de accountant, in welke rol dan ook, roep ik daarom alle leden op om zich te laten horen.

Dat begint met het invullen van de enquête die op 11 april bij iedereen in de mailbox landt. Uw mening doet er toe, dus alvast onze grote dank voor uw deelname. De NBA rekent op haar accountants!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Kris Douma is voorzitter van de NBA. Hij is oud-lid Tweede Kamer, voormalig director UN Principles for Responsible Investment en was onder andere director corporate engagement bij Sustainalytics en toezichthouder NV schade en Oxfam Novib. In 2015 was hij als programmamanager bij de NBA actief rondom kwaliteitsverbetering.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.