Discussie | Debat

World Café over diversiteit: tijd voor actie

Na het succesvolle Women Leadership Event afgelopen maart is het tijd om opvolging te geven aan het thema diversiteit en inclusie. De tijd dat het bleef bij praten over dit onderwerp is voorbij; tijd voor actie om er ook écht voor te zorgen dat de diversiteit groeit.

Marjan Heemskerk-Seeverens

Diversiteit en inclusie is belangrijk, daar zijn we het inmiddels allemaal over eens. Ook de NBA heeft het thema hoog op de agenda staan en opgenomen in de Vernieuwingsagenda. Op 11 juni organiseerde de beroepsorganisatie een 'World Café' over diversiteit. Uitgangspunt: met 25 leden in gesprek gaan om input te krijgen voor een diversiteitsplan voor het accountantsberoep.

Twee vragen

De relevantie en de noodzaak van een avond als deze zijn duidelijk. Want hoewel er inmiddels meer dan 260 bedrijven het Charter Talent naar de Top getekend hebben en er veel gepraat wordt over diversiteit, is er nog veel te halen op dit gebied. De world café-sessie draait om twee hoofdvragen:

  1. Wat kunnen accountants doen om het goede voorbeeld te geven, als het gaat om diversiteit en inclusie?
  2. Wat kan de NBA doen om vrouwen te helpen in hun carrière?

Praktische vragen, waar we ook praktische antwoorden op verwachten. Dat is direct wat mij aanspreekt aan een bijeenkomst als deze. Want erover praten is goed, maar ook daadwerkelijk iets doen is veel beter.

Brainstormen

De aanwezige vrouwen (en twee dappere mannen) worden verdeeld over twee groepen, die zich elk richten op één van beide vragen. Na een kwartier wisselen de groepen om de andere vraag te beantwoorden.

'Het mooie is dat niemand bang is om zijn of haar mening te geven.'

Dus twee keer een kwartier brainstormen. Wat komt er in ons op? Wat zijn voorbeelden? Wat kunnen we er aan doen? Het mooie is dat niemand bang is om zijn of haar mening te geven. Nu had ik dat ook niet verwacht met allemaal ervaren accountants, maar de kleine groep draagt zeker bij aan de interactie. 

Na de wissel is het tijd om van alle voorbeelden, tips, ideeën en suggesties een prioriteitenlijst te maken. Waar moeten we echt nu mee aan de slag? Wat is belangrijk om direct aan te pakken? 

De belangrijkste punten

Op deze manier komen we op een lijst met praktische punten, waar ook écht wat mee gedaan kan worden. Over onderstaande vier punten was in mijn ogen het meeste discussie en vonden we allemaal dat dit de manier was om diversiteit en inclusie te verbeteren. 

Bewustzijn creëren en bespreekbaar maken
Belangrijk is om mensen bewust te maken van de verschillen tussen mannen en vrouwen, maar ze ook bespreekbaar te maken. Dit bewustzijn creëren en bespreekbaar maken zou al vroeg moeten beginnen, het liefst al op scholen en universiteiten. Dit bevordert niet alleen de instroom, maar maakt mensen ook eerder bewust van het onderwerp.

Wanneer collega's eenmaal aan het werk gaan, is het hebben van een mentor of coach belangrijk. Ook trainingen en cursussen moeten niet onderschat worden. Een meer open houding zorgt er voor dat verschillen sneller geaccepteerd worden van elkaar.

Door verschillen te benoemen als ze zich voordoen ontwikkel je een sfeer en cultuur waarin verschillen mogelijk zijn. Net als bij andere zaken die betrekking hebben op de cultuur in een organisatie geldt ook hier: de leiding moet het goede voorbeeld geven.

Rolmodellen een podium geven
Op de vraag of rolmodellen nodig zijn wordt volmondig ‘ja’ geantwoord. Maar, zeggen diverse aanwezigen: het vinden ervan is lastig. Er zijn gewoon weinig vrouwelijke rolmodellen te vinden. Vrouwen vinden het niet eenvoudig om het podium te pakken en daadwerkelijk een rolmodel te zijn. De NBA zou hierin kunnen ondersteunen door vrouwen wél een podium te bieden. Niet omdat ze vrouw zijn, maar vanwege hun professie.

'Vrouwen vinden het niet eenvoudig om het podium te pakken en daadwerkelijk een rolmodel te zijn.'

Dit kan bijvoorbeeld via publicaties op Accountant.nl of in het kwartaalblad, maar ook tijdens bijeenkomsten van de NBA. 

NBA moet goede voorbeeld geven
Deelnemers zijn het er ook over eens dat de NBA zelf het goede voorbeeld moet geven. Door het hebben van een evenwichtig bestuur en voldoende vrouwen in topposities laat de NBA zien dit een belangrijk onderwerp te vinden. 

Vrouwelijke activiteiten
Bedrijven zouden meer 'vrouwelijke' activiteiten en uitjes moeten organiseren: in plaats van naar de kartbaan een middag met een personal stylist. Wanneer je je in een ander verplaatst, krijg je meer begrip voor elkaar. Als je als man een keer meedoet met een uitje dat meer gericht is op vrouwen, stel je je open voor andere ideeën en mogelijkheden. Als meerderheid blijf je namelijk te vaak binnen je eigen comfort zone hangen. Een meer open houding zorgt er voor dat je je als meerderheid kunt inleven en daarmee diversiteit en inclusie bevordert. 

Hoe verder?

Als gezegd is het omzetten van woorden in acties van groot belang. De NBA gaat met bovengenoemde punten aan de slag. Een hele klus, want naast deze vier punten waren er nog zo’n zes flip-overs volgeschreven met goede ideeën, tips en suggesties. 

Events als dit world café krijgen zeker een vervolg, reden om mijn leeftijdsgenoten op te roepen hierbij aanwezig te zijn. Ook jullie mening is ontzettend belangrijk. Bovendien wordt er ook écht iets met deze ideeën gedaan. Het is immers vooral jullie toekomst.

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiƫn en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.