Magazine

Spookcijfer: Zeven miljard zzp-schade?

FNV Bouw is bezorgd over het groeiend legertje – vaak buitenlandse – zzp’ers in de bouw. Ze zouden de bouw miljarden duurder maken dan nodig. Tegenover radio 1 vertelt voorzitter John Kerstens op 5 januari 2011 dat ze vaak “matige tot slechte kwaliteit” leveren en bovendien “moeilijk communiceren” door slecht Nederlands. Ter onderstreping van het probleem noemt hij als faalkosten een schadepost van “zeven miljard euro”. Een “voorzichtige schatting”.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1/2, 2011

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

In een stroom berichten van eind 2009 noemde de FNV-voorman al hetzelfde getal: “Bijna twee keer het bedrag dat het kabinet wil bezuinigen door de AOW-leeftijd te verhogen. Meer dan de hele loonsom in de bouw bij elkaar.” En er zijn volgens hem geleerden “die zelfs tot 25 procent faalkosten komen”. Volgens Kerstens moet “de doorgeschoten, onbegrensde flex een halt worden toegeroepen”. Voorrekenen van de 7 miljard is ‘lastig’, antwoordt hij op een vraagje van de radio-interviewer, maar de wirwar van verschillende aannemers – “een rondreizend circus” – legt een grote druk op planning, afstemming en communicatie. En daar gaat in toenemende mate van alles fout. Met die 7 miljard dus als pijnlijk gevolg. Toch?

“Niet alleen door de buitenlandse flexcollega’s, maar door ingewikkelde bouwprocessen waarin flex een belangrijke plaats inneemt.” Hé, dat is alweer een stuk vager.

Waar komen die 7 miljard eigenlijk vandaan? Volgens een FNV-woordvoerster uit een jaarlijks onderzoek door USP Marketing Consultancy. En inderdaad, USP meldde begin 2010: “Op dit moment schatten aannemers de totale faalkosten in op bijna 11 procent van de totale omzet.”

Die omzet bedraagt volgens de woordvoerster zo’n 70 miljard, dus het sommetje is snel gemaakt.

Maar dan de oorzaken van die schade. USP Marketing Consultancy: “Dit komt volgens de onderzochte partijen vooral doordat de bouw geen lering trekt uit voltooide projecten om toekomstige projecten beter voor te kunnen bereiden en uit te voeren. Hiermee samenhangend vinden vooral aannemers, dat projecten slecht voorbereid worden, waardoor er tijdens de uitvoeringsfase veel technische aanpassingen nodig zijn.”

Is dat hetzelfde als kwaliteitsgebrek en communicatieve misverstanden door het toenemend aantal flexwerkers?

En dan toch ook nog even het cijfer zelf. Volgens het CBS bedroeg de omzet van de bouwsector in 2009 geen 70 maar 87 miljard euro. In 2008 nog een stuk meer zelfs. Met zijn “voorzichtige schatting” blijkt FNV Bouw zichzelf dus te kort te hebben gedaan. In plaats van 7 miljard had men 9,5 miljard euro moeten zeggen (11 procent van 87 miljard).

Niet omdat dat werkelijk de schade is van het groeiend aantal zzp’ers. Maar omdat zo’n getal nóg iets lekkerder is om de aandacht te trekken.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.