Magazine

Nieuws

PCAOB waarschuwt voor frauderisico opkomende markten - Wereldwijde omzetcijfers big three - Lichte toename omzet SRA-kantoren - Overnamemarkt zakt in elkaar - Oud Nieuws - EIM: vooruitzichten mkb onzeker...

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 11, 2011

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

PCAOB waarschuwt voor frauderisico opkomende markten

PCAOB, de Amerikaanse toezichthouder op accountants, waarschuwt in een audit alert controlerend accountants voor het verhoogde risico op fraude bij bedrijven uit opkomende markten met een beursnotering in de VS. De toezichthouder wijst onder andere op de recente fraudegevallen bij Chinese ondernemingen.

In de Audit Alert wijst de PCAOB onder andere op de fraudezaken bij de Chinese ondernemingen China Intelligent Lightning and Electronics, China Century Dragon Media en Longtop Financial Technologies, waarbij de controlerend accountant zich terugtrok. In al deze zaken speelden problemen met bankverklaringen een rol.

Wereldwijde omzetcijfers big three

Deloitte, Ernst & Young en PwC publiceerden onlangs de wereldwijde cijfers van het afgelopen boekjaar.

Ernst & Young boekte in het boekjaar 2011, eindigend op 30 juni 2011, een wereldwijde omzet van 22,9 miljard dollar, een stijging van 7,6 procent ten opzichte van vorig boekjaar. De omzet van Assurance steeg met vijf procent, Tax met zes procent, Advisory met 17,5 procent en Transaction Advisory Services met 7,7 procent. Het personeelsbestand nam toe met 11.000 medewerkers tot 152.000.

PwC boekte in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 30 juni 2011, wereldwijd een omzet van 29,2 miljard dollar, een stijging van tien procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Bij gelijkblijvende wisselkoersen bedroeg de omzetgroei acht procent. De fikse omzetstijging is vooral te danken aan de dubbelcijferige groei bij Advisory. Bij Assurance, de grootste tak van dienstverlening van PwC, steeg de omzet met 6,5 procent. Belastingadvies noteerde een omzetstijging van 7,5 procent. Het aantal medewerkers steeg tot 169.000.

De omzet van Deloitte steeg in het boekjaar 2011, dat eindigde op 31 mei, met 8,4 procent tot 28,8 miljard dollar. Ook daar is de fikse omzetstijging vooral te danken aan dubbelcijferige groei in advieswerk. In lokale valuta gemeten bedroeg de omzetstijging 7,7 procent. Op dit moment werken er bij Deloitte wereldwijd 182.000 mensen.

Lichte toename omzet SRA-kantoren

Ondanks de recessie hebben SRA-kantoren hun netto-omzet ten opzichte van 2009 gemiddeld licht weten te verbeteren, blijkt uit SRA-benchmarkonderzoek over het afgelopen jaar.

De netto-omzet van de deelnemende kantoren laat een gemiddelde stijging zien van één à twee procent. De omzet uit controleopdrachten steeg gemiddeld met twee procent, terwijl de omzet uit fiscale advisering en 'overige advisering' (door anderen dan fiscalisten en accountants) gemiddeld steeg met respectievelijk negen en vijf procent.

De omzet uit samenstel- en beoordelingswerkzaamheden daalde gemiddeld met twee procent. De omzet uit administratieve dienstverlening steeg alleen bij de grote kantoren (meer dan 150 fte) met vier procent.

De gemiddelde omzetcijfers worden bevestigd in het beeld van de declarabele uren: die van de assistent-accountant namen af, terwijl die van de fiscale vennoot en belastingadviseur met gemiddeld vijf procent toenamen. De uurtarieven namen in de accountants- en de fiscale praktijk gemiddeld toe met twee procent ten opzichte van 2009.

Overnamemarkt zakt in elkaar

Nederlandse fusie- en overnameadviseurs verwachten een sterkere daling van de markt voor fusies en overnames in het vierde kwartaal van 2011. Dat meldt de website Overfusies.nl. Hoewel het aantal transacties in de eerste drie kwartalen groter was dan vorig jaar is de waarde ervan nog nooit zo laag geweest.

De totale waarde van de deals in de eerste drie kwartalen daalde met 27 miljard euro tot 32 miljard euro, een teruggang met 46 procent, een nieuw diepterecord. Het vorige laagterecord was in 2009. De dealwaarde bedroeg toen 33 miljard euro.

Oud Nieuws

Accountant/Accountant.nl duikt maandelijks in de archieven voor wat historisch perspectief en verrassende feiten. Zie Accountant.nl voor een uitgebreider versie met het complete bronmateriaal en eerdere afleveringen.

Oud Nieuws (27): Oplichter Pincoffs op Rotterdams toneel

Oplichters bieden wel vaker stof voor film of theater. Maar dat de man die Rotterdam eind negentiende eeuw financieel deed wankelen en wiens malversaties de stoot gaven tot geboorte van de accountantscontrole nu onderwerp is van toneelkunst, is bijzonder.

Nog bijzonderder is dat de bedoelde havenbaron Lodewijk Pincoffs, die na grote verdiensten voor de stad uiteindelijk in 1879 naar de Verenigde Staten vluchtte, na ontdekking van grootschalig bedrog met financiële droomconstructies, nu eigenlijk weer is gerehabiliteerd. Met als sluitstuk, aldus NRC Handelsblad van 21 september 2011, de aan hem gewijde ‘theatrale wandeling’ over schiereiland Katendrecht, genaamd ‘Welcome home, Mr. Pincoffs!’.

Het is een fors contrast met de berichtgeving in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 1879, met zinnen als ‘Funeste gevolgen voor onze stad. Rotterdam op rand van faillissement’ en ‘De Afrikaansche handelsvereniging heeft hare betalingen gestaakt. De directeuren hebben zich uit den stad verwijderd’. Zinnen die letterlijk terugkomen in het stuk van Toneelgroep Dame Jeanne dat zes keer is opgevoerd, verspreid over vier locaties van het 'vestzaktheater' Walhalla.

Toneelstuk en affaire zijn ook interessant voor accountants. Want de grote publiciteit rond het Pincoffs-schandaal gaf, zoals velen zullen weten, indirect de aanzet tot het organiseren van objectieve controle van de boekhouding van naamloze vennootschappen. De accountantscontrole dus. Luttele weken na het bekend worden van het schandaal bepleitte de bekende boekhouder (en later eerste voorzitter van het NIvA) C.J. Theunisse in zijn boekje Proeve van administratieve controle in vennootschappen van koophandel een ‘systematische en deskundige administratieve controle door commissarissen of een daartoe aan te wijzen persoon’.

Pincoffs was toen al via Brussel, Calais en Liverpool in New York beland, alwaar hij iets heel anders begon: een tabakszaakje. NRC Handelsblad omschrijft Pincoffs nu als ‘een moderne bankier avant la lettre, met trekken van Dr. Jekyll & Mr. Hyde’. Voor de winstbeluste bankiers die de afgelopen jaren met hun risicovolle constructies de financiële crisis veroorzaakten was vluchten tot dusver nog niet aan de orde. Maar het zou best kunnen dat ook zij lang zullen moeten wachten op morele rehabilitatie en herstel van vertrouwen.

In Rotterdam is Pincoffs inmiddels gerehabiliteerd, met behalve het toneelstuk en een standbeeld ook een naar hem genoemde straat, plein, brug en hotel. Wie het theaterstuk wil zien moet overigens zijn hoop vestigen op de Wereldhavendagen van 2012. De zes voorstellingen liepen tot 2 oktober 2011, maar theatermaker Anna Rottier probeert het Havenbedrijf te bewegen het stuk ook tijdens dat evenement te programmeren.

EIM: vooruitzichten mkb onzeker

Door een goed eerste halfjaar komt de gemiddelde afzetgroei in 2011 voor het mkb uit op een gunstige 2,25 procent, een mooi cijfer in vergelijking met de 0,5 procent groei van het mkb in 2010. De vooruitzichten zijn echter minder gunstig, blijkt uit onderzoek van EIM. Onzekerheid zorgt voor een afname van de groei, net als het overheidsbeleid, gericht op bezuinigingen, en een afnemende wereldhandel.

De Nederlandse consument zal als gevolg van een teruglopende koopkracht weinig bijdragen aan de groei. Dit maakt dat in 2012 de afzetgroei van het mkb zal terugvallen tot 1,25 procent. Dit is onder de veronderstelling dat de eurocrisis niet escaleert en beleidsmakers effectieve oplossingen weten te vinden.

Statistiek op accountant.nl

De Stuurgroep Statistical auditing verzorgt maandelijks een statistische column op accountant.nl. Daar kan ook worden gereageerd en kunnen vragen worden gesteld. De zesde column ‘Stabiliteit en (zelf-)destructie’ is onlangs verschenen. (Accountant.nl. > Vaktechniek > Vaktechnische artikelen).

'Nederland houdt internationale boekhoudstandaard tegen'

In een bericht in het FD van 3 oktober 2011 stelt hoogleraar management accounting en Deloitte-partner Frans van Schaik, de enige Nederlander in de IPSAS-board (International Public Sector Accounting Standards), dat Nederland de boekhouding niet op orde heeft.

Volgens Van Schaik, die na een termijn van zes jaar de board dit najaar verlaat, houdt Nederland samen met Duitsland de verplichte invoering tegen van de internationale boekhoudstandaard (IPSAS) voor overheden in Europa. De hoogleraar hekelt de opstelling van het ministerie van Financiën en van de Tweede Kamer.

In het FD zegt Van Schaik: “Omdat je daarmee de financiële posities van overheden, net als in het bedrijfsleven, met elkaar kunt vergelijken. Bovendien maakt een land als Nederland nu niet inzichtelijk welke bezittingen en schulden het werkelijk heeft, omdat heel veel buiten de balans blijft. De pensioenverplichtingen van de Staat bijvoorbeeld of voorzieningen voor de risico's die we lopen op afgegeven garanties voor Griekenland of de huizenmarkt. Zo maken we niet inzichtelijk wat de aard en omvang is van mogelijke toekomstige claims op de rijksbegroting.”

Incompany 100: ABAB op kop

ABAB Accountants en Adviseurs bezet dit jaar de eerste plaats in de sector accountancy en belastingadvies van de Incompany 100, het jaarlijks onderzoek onder beslissers naar de tevredenheid over zakelijke dienstverleners.

In het onderzoek, uitgevoerd door Blauw Research, wordt elke adviseur beoordeeld op zestien aspecten. Deze aspecten vormen samen vier categorieën: knowhow, prijs, service en resultaat. Vervolgens worden per sector de resultaten van de honderd beste adviesorganisaties gepresenteerd.

De overall score van ABAB bedroeg dit jaar 7,34. Vorig jaar stond het kantoor nog op de elfde plaats met een score van 6,92. In de overall-lijst staat ABAB op een zevende plaats.

De Jong & Laan staat dit jaar op de tweede plaats met een rapportcijfer van 7,29, Ernst & Young op de derde plaats (7,17), Meeuwsen ten Hoopen op vier (7,13) en Flynth op vijf (7,11).

'Grote vraag naar outsourcing wettelijke controles'

Lansigt Accountants gaat zich via dochteronderneming Audit en Co richten op het uitvoeren van de wettelijke controle voor klanten van andere accountants- en administratiekantoren. Volgens directeur Martin van Beelen van Audit en Co is deze markt zo lucratief dat er nog plaats is voor nieuwkomers.

“Alleen al in een deel van de Randstad zijn er meer dan honderd kantoren die de wettelijke controle niet zelf kunnen of willen uitvoeren”, zegt Van Beelen. “De totale markt in Nederland is een veelvoud daarvan. Veel van deze kantoren hebben wel drie of meer klanten die controleplichtig zijn. Kleine accountantskantoren en administratiekantoren kunnen dat doorgaans niet zelf en voor hen is het niet rendabel om voor die paar klanten de expertise in huis te halen of op te zetten.”

Lansigt is met het initiatief Audit en Co niet het eerste kantoor dat de wettelijke controle uitvoert voor kantoren zonder Wta-vergunning. Onder andere Audit Services Holland, Extendum Audit en SMA Accountants zijn eveneens actief in outsourcing van de wettelijke controle.

Kenmerkend voor deze oplossing is dat klanten van andere kantoren niet worden overgenomen. De outsourcers voeren slechts de controle van de jaarrekeningen uit van de desbetreffende klanten. De kantoren zelf blijven hun diensten verlenen op het gebied van fiscaliteit, administratie en advies. “Wel is het mogelijk dat werknemers van kantoren die ons inhuren deel uitmaken van het controleteam”, zegt Van Beelen. “Het is een gezamenlijk optreden, daar hebben kantoren ook behoefte aan. Dat willen kantoren vaak, zeker als zij met stagiairs werken. Die moeten in staat worden gesteld om te werken aan controleopdrachten.”

Voorlopig is deze markt nog groot genoeg voor nieuwkomers, denkt Van Beelen. “We zien de andere aanbieders als concullega's. We zullen elkaar zeker tegenkomen, concurrentie is goed en dat houdt je scherp en vereist kwaliteit.”

William Manders, directeur van ‘concullega’ Audit Service Brabant heette Audit en Co welkom in een reactie op Accountant.nl.

Manders: “Sinds de oprichting van Audit Service Brabant zien wij vrijwel dagelijks het beeld bevestigd worden dat er in de praktijk voor kantoren met een beperkte controlepraktijk, minder dan vijf of misschien wel tien opdrachten, dringend behoefte bestaat aan een mogelijkheid om controleopdrachten te outsourcen. Daarbij blijkt het voor veel kantoren dan toch een drempel te zijn als de aanbieder een zogenaamd ‘full service’ kantoor betreft. De angst voor verlies van klandizie is dan een reden om de opdrachten zelf uit te blijven voeren, met alle gevolgen van dien: kwalitatief ondermaatse uitvoering en geen rendement. Het concept van organisaties als de onze biedt blijkbaar een ‘comfortabeler’ alternatief. We doen immers uitsluitend waar we goed in zijn: het uitvoeren van wettelijke en vrijwillige controles.”

Alle big four-kantoren in top vijf aantrekkelijkste werkgevers

KPMG, PwC, Ernst & Young en Deloitte bezetten respectievelijk de tweede, derde, vierde en vijfde plaats in de wereldwijde top vijftig van aantrekkelijkste werkgevers in de categorie 'business' van het Zweedse onderzoeksbureau Universum.

De lijst wordt samengesteld op basis van de voorkeur van 160.000 studenten uit de twaalf grootste economieën ter wereld: Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Japan, Rusland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, en de Verenigde Staten.

Top tien business 2011 (2010):

  1. Google (1)
  2. KPMG (2)
  3. PwC (4)
  4. Ernst & Young (3)
  5. Deloitte (5)
  6. Microsoft (7)
  7. Procter & Gamble (6)
  8. J.P. Morgan (9)
  9. Apple (18)
  10. Goldman Sachs (10)

Financiële effecten vastgoedcrisis bij gemeentelijke grondbedrijven

De gemeentelijke verliezen op ruimtelijke plannen kunnen de komende jaren oplopen tot 2,9 miljard euro. De meeste gemeenten kunnen een dergelijk verlies opvangen uit hun reserves, sommige gemeenten zullen extra moeten bezuinigen. Dat is de conclusie uit het onderzoek 'Financiële effecten van de vastgoedcrisis bij gemeentelijke grondbedrijven' van Deloitte.

Deloitte voerde het onderzoek uit in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Minister Schultz van Haegen stuurde het onderzoek, mede namens minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, naar de Tweede Kamer.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.