Magazine

Collega's overzee (1)

Er lijkt een andere wind te gaan waaien. Lang beschouwde de Verenigde Staten de rest van de wereld voornamelijk als extra afzetgebied van het eigen bedrijfsleven en was de SEC onaantastbaar op de mondiale financiële markten.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 8, 2007

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Europa gold vooral als een gebied met veel achterstallig onderhoud en als Europeanen door de SEC werden uitgenodigd, was dat met name om hen te vertellen hoe de wereld eigenlijk in elkaar stak.

Des te opmerkelijker was de wijze waarop Eurocommissaris Charlie McCreevy en zijn team begin maart 2007 in Washington werden ontvangen. Niet als buitenstaanders maar, zoals de Financial Times schreef, “as increasingly valued equals”. Vanwaar deze plotselinge hoogachting? Amerikanen zijn zelden te betrappen op wroeging of gewetensnood, en ook de nieuwe attitude lijkt vooral ingegeven door economische motieven, namelijk de angst om de greep op de kapitaalmarkt te verliezen. Want de Amerikaanse beurzen zijn er de afgelopen jaren aanzienlijk minder in geslaagd om ondernemingen aan te trekken dan hun Europese en Aziatische tegenhangers. De Amerikanen wijten het wegblijven van ondernemingen en investeerders vooral aan hun doorgeschoten wet- en regelgeving. Reden waarom er binnen de SEC steeds meer voorstanders zijn voor een radicale koerswijziging, met meer aandacht en ruimte voor de overzeese regelgeving. Er zijn zelfs stemmen die ervoor pleiten om Sarbanes-Oxley niet meer toe te passen op buitenlandse organisaties.

Europa wacht de resultaten hiervan niet af en is haar eigen interne offensief begonnen tegen de overvloed aan regels. “Simplification” luidt sinds begin dit jaar het Brusselse credo en in navolging van Nederland heeft de Europese Unie een lastenverlichting van 25 procent aangekondigd voor alle lidstaten. Daarbij heeft ze haar oog ook laten vallen op audit- en accounting. Diverse proefballonnen zijn opgelaten, waaronder het verminderen van verslaggevingseisen en het afschaffen van de controleplicht voor middelgrote ondernemingen. Waar dit toe zal leiden is nog niet duidelijk - de FEE heeft genuanceerd terughoudend gereageerd - maar “doing nothing is not an option” hebben Brusselse officials al laten weten.

Ook in Nederland blijft lastenverlichting hoog op de agenda staan. Het wetsvoorstel dat kleine rechtspersonen de mogelijkheid biedt om de commerciële jaarrekening op fiscale grondslagen op te stellen ligt momenteel bij de Raad van State. Het kabinet heeft alvast een besparing van vierhonderd miljoen ingeboekt, hetgeen niet alleen een verlichting betekent voor de desbetreffende ondernemingen, maar ook een omzetderving voor veel kleine accountantskantoren.

Moeten we er om die reden tegen zijn? Ik denk het niet. De kantoorinkomsten wegen niet op tegen het maatschappelijke rendement en daar gaat het uiteindelijk om. Bovendien schept het nieuwe ruimte voor advieswerk. Het verminderen van de lastendruk lijkt in mindere mate te zijn doorgedrongen tot het IFAC. ’s Werelds hoogste accountantsorgaan kondigde onlangs een aanscherping van de onafhankelijkheidsregels aan. Het betreft met name een uitbreiding van het verbod op combinaties van diensten, onder andere ten aanzien van belastingadvies, en een verscherping van de rotatieplicht. De reactietermijn van de desbetreffende exposure draft sluit op 30 april 2007 en ik verzeker u dat we er kritisch naar zullen kijken.

Dat geldt ook voor alle andere maatregelen die momenteel door de Europese Commissie worden bedacht. Want zoals Barbara Majoor al stelde in Accountancynieuws, de gedrags- en beroepsregels waar we over een paar jaar in Nederland over stemmen worden nú ontworpen op de internationale tekentafels. Het Nederlandse beroep wordt door vele tientallen leden vertegenwoordigd in de internationale commissies en werkgroepen die zich daarover buigen. We hebben voldoende kennis en expertise in Brussel en New York, zaak is nu om dit goed te coördineren en te communiceren met de leden hier in Nederland. Alleen zo kunnen we anticiperen en ervoor zorgen dat we blijven meebeslissen over onze eigen toekomst. Wordt vervolgd.

Gert Smit
algemeen directeur

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.