Nieuws

Motie-Nijboer over controleverklaring niet in stemming

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft tijdens het wetgevingsoverleg over de Wijzigingswet financiële markten 2014 een motie ingediend over de reikwijdte van de accountantscontrole.

In de controleverklaring zou de accountant de belangrijkste risicogebieden voor materiële afwijkingen in de jaarrekening moeten benoemen. Ook zouden aanpak en reikwijdte van de controle moeten worden beschreven, net als het gehanteerde materialiteitsniveau. Daarnaast zou de accountant in zijn verklaring een oordeel moeten geven over de continuïteit van de onderneming.

Nijboer wil niet wachten op Europese besluitvorming. Minister Dijsselbloem heeft in zijn antwoord tijdens het wetgevingsoverleg aangegeven te sympathiseren met de geest van de motie, maar de motie is volgens hem te rigide en onzorgvuldig geformuleerd. De motie wordt daarom op aanraden van de minister nu niet in stemming gebracht.

De minister zal de Kamer per brief informeren over het idee achter de motie. In zijn reactie gaf de minister aan dat de NBA al langer werkt aan een meer informatieve, relevantere controleverklaring. De NBA doet dit in internationaal verband, in lijn met voorstellen van de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB). Invoering daarvan in Nederland kan al vanaf 2015; de NBA bereidt  momenteel een pilot voor.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.