Nieuws

VVD en PvdA: verjaringstermijn tuchtklacht accountant oprekken

De verjaringstermijn voor een tuchtklacht bij de Accountantskamer moet worden opgerekt naar minimaal vijf jaar, vinden VVD en PvdA.

Dit meldt de Telegraaf naar aanleiding van het Tweede Kamer-debat over de accountancy dat vandaag plaatsvindt.

De huidige verjaringstermijn is nu nog drie jaar, maar VVD-Kamerlid De Vries zegt in de Telegraaf dat dit soms te kort is omdat misstanden vaak pas later aan bod komen.

Het is een van de punten die aan de orde zullen komen in het debat met minister Dijsselbloem (Financiën) naar aanleiding van de vele schandalen waarmee de accountancy-sector recentelijk in het nieuws was.

Gisteren liet Dijsselbloem in zijn wekelijks gesprek met RTL Z merken dat er mogelijk strengere regels en wetten komen om schandalen in de Nederlandse accountancysector te voorkomen. Volgens de minister moet er nog veel gebeuren in de sector. "Ik heb grote zorgen."

De minister stuurde gisteren een brief naar de Kamer met aanvullende informatie ten behoeve van het debat van vandaag. Hij gaat hierin onder meer in op de onafhankelijkheid van de externe accountant bij de wettelijke controle en de maatregelen die in nieuwe Europese wetgeving is opgenomen om deze te versterken: "Zo is er een grotere rol weggelegd voor het auditcomité en de aandeelhoudersvergadering bij het aanstellen van een nieuwe accountant. Dit draagt in de visie van het kabinet al bij aan het ondervangen van een al te nauwe band tussen een externe accountant en de controlecliënt die hem betaalt."

Hij geeft aan dat het kabinet "gelet op het bestaande onafhankelijke toezicht op accountants en de extra maatregelen die recentelijk zijn genomen om de onafhankelijkheid van de accountant te versterken, meer in het bijzonder de scheiding van controle en advies en de verplichte kantoorroulatie" op dit moment op dit punt geen aanleiding ziet voor nieuwe voorstellen.

Zijn partijgenoot Nijboer diende onlangs tijdens het wetgevingsoverleg over de Wijzigingswet financiële markten 2014 een motie in over de inhoud van de controleverklaring. Op de partijwebsite liet hij weten dat deze verklaring meer oog moet hebben voor de risico's. Verder vindt Nijboer dat de onafhankelijkheid beter verankerd moet worden e, de focus op kwaliteit onlosmakelijk deel moet uitmaken van de verdienmodellen.

Bij het debat zal deze opvatting ongetwijfeld aan de orde komen. En volgens de Telegraaf staat ook 'naming en shaming' van accountantskantoren die ‘prutswerk' hebben geleverd op de politieke agenda. VVD-Kamerlid De Vries noemt het volgens de krant 'cruciaal' dat toezichthouder AFM kantoorspecifieke rapportages publiceert. De tucht van de markt moet zijn werk doen, aldus het Kamerlid.

Breed in de Kamer leeft vooral het gevoel dat accountantskantoren zélf de handschoen moeten gaan oppakken, meldt de Telegraaf. CDA-Kamerlid Van Hijum wil een 'ethisch reveil', net als in de bankenwereld. Een structurele oplossing van het probleem zit niet alleen in wet- en regelgeving, zegt hij tegen de krant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.