Eindhoven verhaalt boekhoudfout op Deloitte en Rebel
Financieel adviesbureau Rebel maakte een fout in een exploitatierekening voor de gemeente Eindhoven. Deloitte die de financiële berekening moest controleren, las over de fout heen. Het financieel tekort van 12 miljoen euro dat hierdoor ontstaat, wil Eindhoven verhalen op beide bureaus.
Het gaat om een fout in de exploitatieopzet van de Internationale School die Eindhoven opzette. Per abuis werden er door het financieel adviesbureau Rebel Groep renteopbrengsten toegekend aan het project over negatieve posten. Deloitte, die door de gemeente was ingehuurd om de exploitatieopzet te toetsen, merkte de fout evenmin op. Uiteindelijk was het Rebel die de fout zelf ontdekte en de gemeente daarvan op de hoogte bracht.
Door deze boekhoudfout is een schadepost ontstaan van 12 miljoen euro. De gemeente Eindhoven wil deze schade verhalen op zowel Rebel als Deloitte. Rebel heeft de fout gemaakt in de exploitatieopzet en Deloitte die het werk had moeten controleren, heeft niet ingegrepen. De betrokkenheid van beide bureaus werd vorig jaar naar buiten gebracht bij de beantwoording van raadsvragen over de gemeentebegroting van 2015.
In een brief aan de gemeenteraad laat het college van B&W weten dat er gestuurd wordt op een minnelijke schikking. "Richting het financieel adviesbureau en de accountant zijn juridische procedures opgestart", zo staat in de brief aan de raad. "Met beide partijen, het financiële adviesbureau en de accountant, zijn wij daarnaast in gesprek om te kijken of we tot een minnelijke oplossing kunnen komen."
Complexe berekening
In een telefonische toelichting laat de gemeente weten dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze in de brief wordt opgediend. "We gaan wel schade verhalen, maar we denken niet dat we daarmee de hele schade gedekt krijgen", vertelt woordvoerster Elly Reijnen van de gemeente Eindhoven.
Het valt namelijk niet mee om de ontstane schade van 12 miljoen euro geheel in de schoenen van de beide bureaus te schuiven, aldus de woordvoerster. "Het gaat om een complexe berekening, ook omdat we halverwege geswitcht zijn van aannemer. De oorspronkelijke partij ging failliet en de volgende stelde weer andere voorwaarden dan wij met de eerste overeengekomen waren."
"We hebben de bedrijfsvoering van de Internationale School voor dertig jaar uitbesteed. Daardoor kunnen we ook de bouwkosten over dertig jaar verdelen. Per jaar is de schade relatief gering, waardoor we denken dat we die op verschillende manieren gedekt krijgen zonder dat er extra geld bij hoeft."
"Zo is de kostenstijging voor water, gas en elektra vastgesteld op 5 procent, terwijl we die ook op 3 procent kunnen houden. Er is bovendien een risicobuffer van 10 procent en de school groeit heel snel, waardoor de inkomsten hoger zijn dan begroot."
"Er zijn dus meerdere manieren om het financieel tekort te dekken. En een daarvan is inderdaad door de verantwoordelijke partijen aansprakelijk te stellen. We hebben ze tenslotte niet voor niets ingehuurd."
Deloitte wil niet reageren op de kwestie. "Omdat we niet publiekelijk ingaan op opdrachten van cliënten", aldus een woordvoerster van Deloitte. Ook Rebel reageert niet. "Omdat alle communicatie over deze zaak via de gemeente loopt", is daar de reactie.
Gerelateerd

Rotterdam komt ondanks meevallers miljoenen tekort
De gemeente Rotterdam komt dit jaar 18 miljoen euro tekort, ondanks onder meer tientallen miljoenen extra vanuit het Rijk via het gemeentefonds en hogere inkomsten...

Onrechtmatige uitgaven bij Amsterdams Masterplan Zuidoost
Bij het Masterplan Zuidoost, een programma om het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost op allerlei terreinen te verbeteren, zijn onrechtmatige uitgaven gedaan. Ook zijn...

Koningsdag kostte Doetinchem zo'n drie miljoen euro
Het bezoek van Koning Willem-Alexander en zijn familie aan de Gelderse gemeente Doetinchem op 26 april heeft volgens Quote circa drie miljoen euro gekost. Daarmee...

Gemeenten hebben weinig zicht op stand eigen financiën
Zelfs in de laatste maanden van het begrotingsjaar weten veel gemeenten niet waar ze financieel zullen eindigen. Dat blijkt uit onderzoek onder 51 gemeenten over...

Gemeenten leggen nog geen buffer aan voor 'ravijnjaar' 2026
Gemeenten lijken nog niet bezig een financiële buffer op te bouwen voor het 'ravijnjaar' 2026. Het Rijk keert vanaf volgend jaar minder geld uit aan gemeenten en...