Bankensector gaat misstanden aanpakken
Dertien Nederlandse banken hebben een overeenkomst getekend waarin zij beloven om misstanden op het gebied van mensenrechten aan te pakken. Het convenant is een initiatief van enkele maatschappelijke organisaties.
Bij investeringen van banken of hun zakelijke partners wordt voortaan gekeken of er geen mensenrechten worden geschonden. Zo moet bijvoorbeeld kinderarbeid worden voorkomen.
Amnesty International Nederland, PAX en Oxfam Novib zullen banken ondersteunen in hun investeringskeuzes, door het in kaart brengen van mensenrechtenrisico's en concrete schendingen.
Bedoeling is dat op basis van het ‘IMVO Convenant Bancaire Sector’ concrete stappen worden gezet om mensenrechtenschendingen tegen te gaan in gevoelige sectoren, zoals de palmolie-, mijnbouw- en wapensector.
Monitoring
De maatschappelijke organisaties en de banken hebben afspraken gemaakt over meer transparantie rondom beleid, leningen, investeringen en mensenrechtenrisico's waar banken bij betrokken zijn. Deelname aan het convenant is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.
De banken rapporteren hun resultaten via de Sociaal Economische Raad (SER) aan een commissie, die de uitvoering van gemaakte afspraken zal monitoren. Als banken afspraken niet nakomen, kunnen zij hier door de andere partijen op worden aangesproken en desnoods uit het convenant worden gezet.
Het convenant geeft nadere invulling aan de verantwoordelijkheid die banken en hun zakenrelaties hebben om mensenrechten te respecteren en zich in te zetten voor genoegdoening van slachtoffers. Deze verantwoordelijkheid is vastgelegd in internationale standaarden, zoals de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen en Guiding Principles on Business and Human Rights van de VN.
Voorbeeld
Amnesty International Nederland, Oxfam Novib en PAX hebben sinds september 2015 onderhandeld over het convenant voor de bankensector. Het proces werd gefaciliteerd door de SER en voorgezeten door oud-minister Jacqueline Cramer. De organisaties roepen de sector op de werking van het convenant uit te breiden naar beleggingen die niet onder de overeenkomst vallen, zoals vermogensbeheer.
Bij de ondertekening waren de ministers Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Dijsselbloem (Financiën) aanwezig, samen met bestuurders van ING, ABN-AMRO en Rabobank, de Nederlandse Vereniging van Banken, FNV, CNV, Oxfam-Novib, Amnesty International en Pax.
Het convenant moet als voorbeeld dienen voor andere EU-lidstaten en OESO-landen. Eerder sloot minister Ploumen al soortgelijke convenanten met de kolen- en textielsector.
Gerelateerd

Meer zakelijke klanten Volksbank moeten betalen voor spaargeld
Mensen met een zakelijke rekening bij De Volksbank die meer dan 100 duizend euro op hun rekening hebben, moeten ook 0,5 procent negatieve rente gaan betalen.

Waterschapsbank voor miljoenen opgelicht
De Nederlandse Waterschapsbank (NWB) heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan van oplichting. De bank zegt slachtoffer te zijn geworden "van een opzet waarbij...

'Negatieve spaarrente onwenselijk, maar niet uit te sluiten'
Negatieve rentes voor kleine spaarders zijn "onwenselijk" en "buitengewoon onwaarschijnlijk", heeft topman Wiebe Draijer van Rabobank laten weten. Maar hij kan niet...

ING toch weer huisbankier overheid, ondanks witwasschandaal
Het betalingsverkeer van de overheid wordt de komende tijd toch geregeld door ING. Na de schikking die het Openbaar Ministerie trof met de bank vanwege de witwasaffaire,...

Nederland heeft weer stem in bestuur Europese Investeringsbank
Nederland is weer vertegenwoordigd in de top van de Europese Investeringsbank (EIB) in Luxemburg. Namens de Benelux-landen is voormalig Vlaams minister-president...