Nieuws

Ook EY tekent bezwaar aan tegen AFM-boete

EY tekent bezwaar aan tegen de boete die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het kantoor in maart van dit jaar heeft opgelegd.

Dat heeft een woordvoerder van EY tegenover het Financieele Dagblad bevestigd.

De AFM legde KPMG, EY, PwC en Deloitte boetes op vanwege tekortkomingen in controles van jaarrekeningen over boekjaren 2012 en 2011. De accountantsorganisaties hadden volgens de toezichthouder daarmee niet aan hun zorgplicht voldaan.

EY kreeg met ruim 2,2 miljoen euro de hoogste boete. Het kantoor geeft volgens het FD geen nadere toelichting op de motieven om bezwaar te maken tegen de boete. Wel liet EY destijds in een reactie op het boetebesluit weten dat het kantoor het boetebedrag "geen goede reflectie" vond van de resultaten van de inspectie van de 2012-dossiers. EY had toen het laagste aantal dossiers met 'bevindingen'.

Vorige maand kondigde PwC al aan dat het bezwaar had ingediend tegen de boete. Het kantoor lichtte in een persbericht toe dat het bezwaar zich richt op de onderbouwing van het boetebesluit. PwC vindt dat er duidelijkheid moet komen "of de zorgplicht nu een inspannings- of resultaatsverplichting is en wanneer welke maatregelen kunnen worden opgelegd". Volgens het kantoor is het toetsingskader nu onduidelijk.

KPMG en Deloitte hebben eerder besloten zich bij de boetes neer te leggen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.