Nieuws

Bestuurder Shell weg om fraudezaak Rio Tinto

Bestuurder Guy Elliott is per direct opgestapt bij Shell wegens fraudeverdenkingen in zijn tijd als financieel topman bij mijnbouwbedrijf Rio Tinto.

Het olie- en gasconcern laat weten dat de niet-uitvoerend bestuurder, een soort commissaris, terug kan keren indien hij vrijuit gaat in de lopende Amerikaanse rechtszaak.

Elliott wordt verdacht van fraude bij Rio Tinto, waar hij tot 2013 werkte. Hij zou destijds samen met toenmalig topman Tom Albanese betrokken zijn geweest bij gesjoemel rond de kolenactiviteiten van de mijnbouwer in Mozambique. Beide voormalige bestuurders hebben de beschuldigingen weersproken.

Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC zijn de gebruikelijke boekhoudregels genegeerd door het tweetal. Ook zouden ze investeerders hebben misleid door de waarde van de kolenreserves te rooskleurig weer te geven. Die werden kort na de aanschaf voor 3,7 miljard dollar van de hand gedaan voor slechts 50 miljoen dollar. Rio Tinto moest daardoor veel geld afboeken.

Rio Tinto liet in een verklaring weten de beschuldigingen aan te vechten. "Als alle feiten worden gewogen dan zullen de beweringen van tafel worden geveegd."

Shell laat weten dat Elliott conform het bedrijfsbeleid ruim anderhalve ton meekrijgt aan salarissen en toeslagen. De onderneming laat verder weten zijn inzicht en leiderschap te gaan missen. Elliott was ongeveer zeven jaar actief voor Shell.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.