Nieuws

'Veranker bedenktijd bij vijandig overnamebod in de wet'

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven moeten een bedenktijd krijgen wanneer zij te maken krijgen met een vijandig overnamebod.

Dat betoogt bedrijfsbestuurder Jan Hommen, vice-president van de rvc bij Ahold Delhaize en president-commissaris bij de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, in het Financieele Dagblad. Hommen vindt dat bedrijven bij vijandige overnames uit binnen- en buitenland minimaal een jaar bedenktijd moeten krijgen, om in die tijd te kunnen onderzoeken in hoeverre een overname goed uitpakt voor alle stakeholders.

Volgens Hommen kan die bedenktijd worden opgenomen in de nieuwe Corporate Governance Code, en zo ook in de wet worden verankerd. Het plan van Hommen is onder meer ingegeven door enkele recente biedingen, zoals die op Unilever en AkzoNobel. Onder meer minister Dijsselbloem (Financiën) en minister Henk Kamp (Economische Zaken) zeiden zich zorgen te maken over een mogelijk gebrek aan bescherming, maar het kabinet gaf aan vooralsnog niet in te grijpen en eventuele maatregelen over te laten aan het bedrijfsleven zelf.

Hommen gaat zijn voorstel neerleggen bij werkgeversorganisatie VNO-NCW en voorzitters van de rvc's van AEX-bedrijven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.