Nieuws

'Boetes voor slecht auditwerk zijn te laag'

De boetes die accountantskantoren en partners krijgen voor slecht auditwerk zijn te laag om hervormingen af te dwingen.

Dat vindt Patrick Hosking, financial editor van The Times, die met een opiniestuk  (betaalmuur) reageert op schandalen in onder meer het Verenigd Koninkrijk (Carillion), Zuid-Afrika (Steinhoff) en de VS (Colonial). Hosking betoogt dat de boetes die accountantskantoren krijgen voor slecht auditwerk erg laag zijn in vergelijking met bijvoorbeeld boetes in het bankwezen.

Als voorbeeld noemt Hosking een recordboete van 6,5 miljoen Britse pond die PwC onlangs ontving vanwege gebreken bij de controle van de Britse warenhuisketen BHS. De 953 partners van PwC UK konden vorig jaar gezamenlijk 621 miljoen pond aan winst verdelen, gemiddeld 652 duizend pond per persoon. De boete van 6,5 miljoen pond komt grofweg neer op 1 procent daarvan, 6800 pond per partner. "Slechts een irritatie", aldus Hosking. Ook buiten het Verenigd Koninkrijk zijn de boetes relatief laag.

Hosking stelt voor om boetes niet over alle partners te verdelen, maar neer te leggen bij de verantwoordelijke partners en het hoofd van de auditpraktijk. Een andere optie die hij noemt is een accountantskantoor een tijdelijk verbod opleggen om mee te dingen naar nieuw controlewerk.

Key audit matters

Naast The Times heeft ook de redactie van Bloomberg een opiniestuk gepubliceerd over de onrust in onder meer de Britse accountancysector. De Bloomberg-redactie denkt dat het momenteel nog te vroeg is om hard in te grijpen en op de korte termijn de sector de kans moet krijgen de problemen zelf aan te pakken. Onder meer nieuwe regelgeving, zoals ISA 701, waarbij de accountant in zijn verslag moet rapporteren over key audit matters, zou volgens Bloomberg de komende tijd een positief effect kunnen hebben op de auditkwaliteit.

Bloomberg sluit het stuk echter af met een waarschuwing: "If these measures don’t spur auditors to be adequately skeptical, more radical prescriptions would be justified. These could include changing the way audit firms are paid, removing their legal mandate, and even limiting their business to audits or breaking up the big firms to promote competition and accountability. Regulators have tolerated auditors’ conflicts of interests for years. If the firms fail to embrace the spirit of the new rules and acquit themselves better, it will be time for more drastic measures."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.