Nieuws

Deloitte: 'Periodiek cijfers rapporteren verdwijnt'

De traditionele cycli waarbij bedrijven op gezette momenten cijfers rapporteren zullen verdwijnen.

Dat is een van de acht voorspellingen die Deloitte doet over de financiële wereld in 2025 in het rapport 'Crunch time - Finance 2025'. Wanneer zowel actuele cijfers als voorspellingen met een druk op de knop kunnen worden geleverd, worden traditionele cycli irrelevant. Daarnaast verdwijnt volgens Deloitte het onderscheid tussen operationele en analytische data.

"Veel financiële cycli zijn het resultaat van de huidige grenzen van technologie en dataverwerkingscapaciteit. Dingen gebeuren op een vast schema omdat dat de enige manier is waarop ze kunnen gebeuren. Als informatie straks meteen beschikbaar is voor wie het nodig heeft, zijn traditionele cycli niet meer nodig. Dat zorgt ervoor dat mensen tijd over houden voor het ontdekken van nieuwe inzichten, en daar naar kunnen handelen", aldus Deloitte.

De acht voorspellingen van Deloitte:

 1. De finance factory: transacties worden touchless, omdat automatisering en blockchain dieper doordringen in de financiële wereld.
 2. De rol van de financiële sector: vanwege het automatiseren van processen zal de financiële sector zich sterk richten op inzichten en service. Succes is daarbij niet verzekerd.
 3. Financiële cycli: finance gaat real time. Periodieke rapportage zal geen rol meer spelen bij beslissingen - als het dat ooit al deed.
 4. Self service: self service wordt de norm, en de financiële wereld zal dit met argusogen aanzien.
 5. Operationele modellen: nieuwe servicemodellen ontstaan doordat robots en algoritmes een steeds meer diverse financiële arbeidsmarkt betreden - denk aan de integratie van freelancers, crowds en tijdelijke arbeidskrachten.
 6. ERP: Financiële applicaties en zogenoemde microservices zullen traditionele enterprise resource planning (ERP) steeds meer uitdagen. Grote spelers zullen zich daar op voorbereiden.
 7. Data: API's zullen data steeds meer standaardiseren, maar het zal niet genoeg zijn. Veel bedrijven zullen moeite hebben om hun data te structureren.
 8. Werknemers zullen nieuwe dingen op nieuwe manieren doen. Dat zal cfo's zorgen baren.

Deloitte-rapport 'Crunch time - Finance 2025'

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.