Nieuws

Voorzitter NBA: nieuwe oorzakenanalyse heeft meer diepgang

De nieuwe oorzakenanalyse van de Stuurgroep Publiek Belang (SGPB) heeft meer diepgang dan de eerdere analyse naar de drivers van controlekwaliteit. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de zesde aflevering van 'Vragen aan de voorzitter'.

De publicatie laat zien dat de sector in de afgelopen jaren de nodige stappen heeft gezet in de kwaliteitsverbetering. Het rapport kijkt niet alleen naar elementen die bijdragen aan de controlekwaliteit, zoals in de analyse van 2017, maar benoemt ook zaken die bij controles nog niet goed gaan. “Daar leren we van”, aldus Van der Vegte. “Je ziet dat de diepgang een andere is dan twee jaar geleden.”

De NBA-voorzitter vindt het goed dat met de uitspraak van het CBb de rechtszaak tussen AFM en EY en PwC is afgerond. “We hebben elkaar nodig in de keten en een rechtszaak geeft ook wel wat onrust.” De samenwerking tussen toezichthouder en de sector is belangrijk, benadrukt hij. Volgens Van der Vegte bewijzen de jongste rapportages van de AFM dat daar al meer naar het stelsel van kwaliteitsbeheersing wordt gekeken. “Het is nu aan de CTA om te kijken wat voor verdere maatregelen er eventueel nodig zijn.” Op 5 juli zit de NBA, met vertegenwoordigers uit de sector, aan tafel met de CTA tijdens rondetafelgesprekken.

Fellowship

De NBA heeft van de leden support gekregen voor het verder uitwerken van de plannen voor de bestuurlijke inrichting van de beroepsorganisatie. Naast de uitwerking van communities en faculties, die in de zomer binnen zogenaamde ‘designlabs’ gaat plaatsvinden, wordt ook een designlab ‘fellowship’ opgezet, om het ‘gildegevoel’ van leden te versterken. In september wordt de opzet van een en ander besproken binnen het bestuur en in oktober worden de plannen toegelicht in een nieuwe creatieve conferentie. Van der Vegte hoopt daar op veel support, zodat de NBA daarna kan gaan “proefdraaien” met de nieuwe structuur.

De reeks video-interviews met de NBA-voorzitter is te bekijken via Accountant.nl, NBA.nl, het YouTube-kanaal van de NBA en LinkedIn. Leden kunnen vragen indienen via vragenaandevoorzitter@nba.nl. De volgende uitzending, na de zomerstop, is gepland voor 26 september aanstaande. Terugkijken van eerdere edities kan hier.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.