Nieuws

LIO-bijeenkomst: 'De grootste uitdaging is disruptie in employment'

De belangrijkste uitdaging voor ondernemingen anno nu is 'disruptie in employment', meent innovatie-expert Jef Staes. "Als je hekken om mensen zet, krijg je schapen met een diploma en een functiebeschrijving."

De Belgische innovatiegoeroe was de keynote spreker tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Ledengroep Intern en Overheidsaccountants (LIO) van de NBA, in het Louwman automobielmuseum in Wassenaar.

Foto Jef Staes

Staes verwees in zijn betoog over disruptie naar de overgang van de stomme film naar de sprekende film, een eeuw geleden. Daarbij vielen heel veel 'stomme acteurs' destijds buiten de boot, want alleen een opleiding is op zo'n moment niet genoeg. "Zonder passie en talent kun je de ontwikkelingen niet volgen", aldus Staes. "En dat is in alle sectoren aan de gang."

Steeds meer bedrijven vrezen in de snel veranderende omgeving voorbij gelopen te worden door disruptors, zoals Tesla in de automobielmarkt, Uber in de taxiwereld of AirBNB in de hotelbranche. Bedrijven moeten de durf tonen om te veranderen, om desnoods eigen succesproducten te schrappen als die geen toekomst hebben, of hun missie te wijzigen, stelde Staes. Zo is de missie van Tesla niet om auto’s te bouwen, maar om de wereldwijde transitie naar duurzame energie te versnellen.

Probleem is hoe als organisatie alle ontwikkelingen te volgen. Kennis delen en optimaal gebruik maken van de huidige informatierijkdom is waar het om gaat. "De toekomst ligt in netwerken van bedrijven uit verschillende sectoren", meende Staes.

De grootste uitdaging van nu is niet zozeer disruptieve innovatie, maar de disruptie in employment die daaruit voortkomt. De toekomst moet worden veroverd met mensen met hele andere kwaliteiten, opgegroeid in een digitale omgeving en gewend aan zaken als gamification. Diploma's en functiebeschrijvingen zijn daarvoor minder van belang, aldus de Belg, die zijn eigen diploma’s zelfs heeft verbrand. "Te veel experts, managers, executives en eigenaren zijn opeens incompetent en dat is niet hun fout."

LIO

Hoe gaan accountants om met innovatie, vroeg de nieuwe LIO-voorzitter Daco Daams zich af tijdens de bijeenkomst. Hij rekende op een kort voorzitterschap, want met de nieuwe inrichting van de governance van de NBA houden de ledengroepen immers op te bestaan. Dat geldt ook voor LIO. Daams was verheugd met een aantal initiatieven vanuit de ledengroep, zoals de ontwikkeling van een volwassenheidsmodel informatiebeveiliging, dat inmiddels is "geadopteerd door organisaties die daarover iets te zeggen hebben, zoals DNB". Ook een internal audit ambition model, opgezet door NBA en IIA samen, lijkt een internationaal succes te worden.

Foto deelnemers bijeenkomst tussen auto's museum

Het optuigen van een nieuwe community is een van de belangrijkste elementen uit het jaarplan van de ledengroep voor 2020. "We moeten het samen doen, zoals in iedere sportvereniging", benadrukte Daams tegenover de aanwezige LIO-leden. Inmiddels loopt er als pilotproject een eerste community internal audit. Daarvoor wordt een platform opgezet samen met de IIA en NOREA. "Voor dat platform hebben wij jullie nodig", benadrukte Daams.

Zijn heldere oproep om deel te nemen aan de nieuwe community werd door een enkeling direct instemmend beantwoord, maar de meeste handen bleven omlaag. Mogelijk waren veel van de aanwezige LIO-leden in gedachten nog bij de fraaie automobielcollectie van het museum, dat speciaal voor de ledengroep op een maandag haar deuren had geopend.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.