Nieuws

Bedrijven laten werknemers thuiswerken om coronavirus

Grote bedrijven nemen steeds meer maatregelen om personeel te beschermen tegen het coronavirus. Multinationals raden mensen die voor zaken of privé in risicogebieden zijn geweest aan om eerst een tijd vanuit huis te werken. Ook worden zakentrips beperkt of uitgesteld.

Energieleverancier Vattenfall geeft aan "geen enkel risico" te willen nemen en laat werknemers die terugkomen uit landen als Italië, China en Taiwan verplicht twee weken thuiswerken. Zakenreizen naar die landen zijn voorlopig uitgesteld. Levensmiddelenproducent Unilever heeft vergelijkbare maatregelen getroffen.

Bij ING mogen medewerkers van de bank tijdelijk ook niet reizen naar gebieden waar een uitbraak van het coronavirus is. Binnen de bank is inmiddels een speciaal team actief dat de ontwikkelingen rondom het coronavirus volgt en waar nodig het internationale beleid aanpast.

Ook organisaties als ABN Amro, ASML en Bol.com hebben voorzorgsmaatregelen genomen. PwC geeft tegenover NOS Nieuws aan dat het thuiswerken binnen de organisatie vaker wordt gedaan, maar dat er nog geen problemen zijn met de bedrijfsvoering.

In Londen heeft advocatenkantoor Baker McKenzie alle elfhonderd medewerkers naar huis gestuurd, in verband met een mogelijke besmetting met het coronavirus. 

Problemen

De economie wordt wereldwijd hard geraakt door de epidemie, wat slecht nieuws is voor de vraag naar olie. Reisorganisaties zien het aantal boekingen sterk teruglopen. Ook komen bedrijven in de problemen omdat de aanvoer van onderdelen en producten uit China is gestokt.

Sommige bedrijven komen vanwege het coronavirus in aanmerking voor een werktijdverkorting, waarbij werknemers een tijdelijke uitkering krijgen om de lasten van de werkgevers te verlichten. Inmiddels hebben meer dan 130 bedrijven hiervoor al een aanvraag ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beurzen zijn wereldwijd ingestort na alle berichten over de snelle verspreiding van het virus. Zo daalde de AEX-index van de beurs in Amsterdam in een week tijd ruim twaalf procent, de snelste daling sinds 2008. Luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM verloren de afgelopen twee weken zelfs een kwart van hun beurswaarde. Ook worden internationaal diverse grote evenementen geschrapt, zoals de autosalon van Genève begin maart, die normaal door circa 600.000 belangstellenden wordt bezocht.

Accountants

Eerder gaven accountants aan te vrezen voor problemen bij het afronden van jaarrekeningcontroles, met name van bedrijven met belangen in China. De Amerikaanse toezichthouders SEC en PCAOB zijn in gesprek met accountantskantoren over de gevolgen van het coronavirus op audits.

Ook de Britse waakhond FRC heeft kantoren gevraagd welke noodplannen klaarliggen voor het afhandelen van audits bij controleklanten met activiteiten in China.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.