Nieuws

PwC geeft waarschuwing af bij cijfers Tata Steel Europe

Controlerend accountant PwC maakt zich zorgen over de continuïteit van de Europese tak van de staalgigant vanwege een hoge schuldenlast.

Dat meldt het Noordhollands Dagblad. Tata Steel Europe ontkent dat er een zorgelijke situatie is en de centrale ondernemingsraad in IJmuiden ziet eveneens geen reden tot bezorgdheid. Huisaccountant PwC zegt echter in het in juni verschenen jaarverslag dat er een materiële onzekerheid bestaat over het voortbestaan van de Europese holding. De Europese tak zou volgens de accountant explicieter steun van het Indiase moederbedrijf moeten vragen om de gevolgen van de coronacrisis te boven te komen.

Het tekort zou ongeveer 2,5 miljard euro bedragen, en een deel daarvan is geleend bij Tata Steel zelf. In de laatste cijfers staat dat het Indiase moederbedrijf verwacht 400 miljoen euro van die schuld niet terug te krijgen. Tata Steel Europe, Tata Steel Nederland, Tata Steel IJmuiden en dochterbedrijven hebben geen van allen cijfers gepubliceerd, terwijl de wettelijke termijn verstreken is.

Volgens het Noordhollands Dagblad heeft Tata Steel Nederland nog nooit eerder de cijfers later dan begin augustus gepubliceerd. Tata Steel laat via een woordvoerder echter weten de gang van zaken normaal te vinden. De indieningsdatum in het Verenigd Koninkrijk voor Tata Steel Europe valt volgens het bedrijf in december. Voor de Nederlandse dochterbedrijven moeten de cijfers voor het deponeren eerst aan de aandeelhouders worden gepresenteerd, en dat zou volgens de woordvoerder meestal in november gebeuren. Tata Steel wijst ook nog op de mogelijkheid dat de aandeelhouder in bijzondere omstandigheden (zoals covid-19) vijf extra maanden toekent.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.