Nieuws

Pheijffer: 'Wankel bewijs voor belangrijke rol accountants bij georganiseerde misdaad'

Het is zinvoller om te focussen op de rol die accountants, notarissen, makelaars en taxateurs spelen bij witteboorden- en organisatiecriminaliteit dan op hun rol bij drugscriminaliteit en georganiseerde criminaliteit.

Dat betoogt hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer in een opinie in het Financieele Dagblad. Pheijffer reageert op bevindingen van bijzonder hoogleraar en lector Pieter Tops en journalist Jan Tromp, die een "angstaanjagend beeld" schetsen van een onderwereld die hard groeit en politie en justitie die de strijd met die onderwereld zouden verliezen. Volgens Tops en Tromp spelen zogenoemde facilitators zoals accountants, notarissen, makelaars en taxateurs een belangrijke rol bij het ondersteunen van die onderwereld.

Volgens Pheijffer ontbreekt het echter aan deugdelijk bewijs voor die beweringen en gaat het om "holle retoriek". Wetenschappelijke en journalistieke kritiek zou zich inmiddels opstapelen tegen de beweringen van Tops en Tromp. Pheijffer is van mening dat de focus meer zou moeten liggen op witteboorden- en organisatiecriminaliteit, omdat de rol van facilitators daar vaker een rol speelt.

Vorig jaar publiceerde Tops en Tromp het rapport 'De achterkant van Amsterdam', opgesteld op verzoek van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. In dat rapport concludeerden zij eveneens dat belastingadviseurs, accountants, notarissen en vastgoedmakelaars criminelen zouden ondersteunen bij het witwassen van illegaal verkregen gelden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.