Nieuws

'Pakkans voor witwassen is in Nederland 0,083 procent'

De kans dat iemand door Justitie wordt gepakt en veroordeeld wegens witwassen is in Nederland zeer klein.

Dat schrijft De Groene Amsterdammer in de laatste editie van het gedrukte magazine. De Financial Intelligence Unit gaf uit een totaal van 722.247 verdachte transacties 103.947 transacties door aan opsporingsdiensten. Dat vertaalde zich naar 19.114 dossiers, waarvan er 6601 betrekking hadden op witwassen.

Het Openbaar Ministerie heeft in 2020 240 strafrechtelijke onderzoeken naar witwassen opgestart en dat leverde 86 daadwerkelijke veroordelingen op. Ruim de helft daarvan leidde tot een gevangenisstraf van twee jaar of minder. Afgezet tegen het aantal verdachte transacties op jaarbasis is de pakkans voor witwassen 0,083 procent. "De conclusie is gerechtvaardigd dat veel mensen en instellingen bij de strijd tegen witwassen betrokken zijn, maar dat de aanpak hopeloos ineffectief is", aldus auteur Roel Janssen.

Janssen wijst in zijn artikel op de rol van 12.400 brievenbusfirma's, die van Nederland een belastingvrijplaats maken voor het witwassen van geld en het ontwijken van belasting. Janssen: "De indirecte werkgelegenheid die deze bedrijfstak genereert bestaat uit notarissen, advocaten, accountants, bankiers en fiscalisten gespecialiseerd in tax planning, uit de beheerders van trustbedrijven en zogenoemde formation managers, firma's die schaduwbedrijven oprichten en desgewenst paspoorten van belastingparadijzen verstrekken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.