Nieuws

OM onderzoekt mogelijk strafbare feiten bij chemiebedrijf Chemours

Het Openbaar Ministerie (OM) start een strafrechtelijk onderzoek tegen chemiebedrijf DuPont/Chemours in Dordrecht. Het onderzoek richt zich op mogelijke effecten van de uitstoot van schadelijke stoffen in de omgeving van het chemiebedrijf en heeft betrekking op de periode tot en met 2012.

Op 4 september jl. overhandigde advocaat Bénédicte Ficq namens circa 2.400 mensen een aangifte tegen DuPont/Chemours aan het OM. Die aangifte is ook gericht tegen de leidinggevenden van het chemiebedrijf en gaat over het opzettelijk in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater brengen van schadelijke PFAS-stoffen, in de periode van 1967 tot nu.

Naar aanleiding van de aangifte van Ficq en een recente Zembla-uitzending besloot het OM een strafrechtelijk onderzoek tegen DuPont/Chemours te starten. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van de DCMR Milieudienst Rijnmond, Politie en de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Leidinggevenden

In het onderzoek wordt ook bekeken of sprake is van strafrechtelijke aansprakelijkheid van de leidinggevenden van DuPont/Chemours. Van belang daarbij is of het OM kan aantonen dat sprake was van het feitelijk leidinggeven aan verboden gedragingen.

Volgens advocaat Ficq komen "mensen in maatpakken nu wellicht in het verdachtenbankje", zo stelt zij in het AD. De leidinggevenden van het chemiebedrijf kunnen bij bewezen schuld een jarenlange gevangenisstraf krijgen. Ficq noemt het besluit van het OM tegenover het FD een "geweldige en terechte beslissing".

Volgens Nyenrode-hoogleraar Marcel Pheijffer gaat het bij feitelijk leidinggeven om handelen of nalaten, legt hij uit tegenover het AD. "Er kan dus ook sprake zijn van verwijtbaar gedrag als je weet dat je activiteiten schadelijk zijn, maar nalaat om te handelen, terwijl je dat redelijkerwijs wel had moeten doen. Zoiets zou bij Chemours kunnen spelen."

Werknemers

In een later stadium besluit het OM of ook handelingen met GenX (een nieuwere vorm van PFAS) in de periode na 2012 worden onderzocht. Het onderzoek naar DuPont/Chemours wordt gefaseerd aangepakt en is volgens het OM zowel feitelijk als juridisch zeer complex. Afronding is dan ook niet binnen een jaar te verwachten.

Er loopt al strafrechtelijk onderzoek tegen DuPont/Chemours wegens mogelijke blootstelling van werknemers van het chemiebedrijf aan te hoge PFAS-concentraties in de periode tot en met 2012. Dat onderzoek bevindt zich in de afrondende fase, aldus het OM.

Los van deze twee onderzoeken wordt ook een aantal incidenten onderzocht waarbij mogelijk sprake is van overtreding van milieuregelgeving door het bedrijf. Over het gebruik van PFAS door DuPont/Chemours worden al jaren kritische vragen gesteld.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.