Nieuws

Opnieuw flinke krimp productie Nederlandse industrie

Nederlandse industriebedrijven produceerden in augustus gemiddeld acht procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het was de achtste maand op rij dat de industriƫle productie op jaarbasis een krimp liet zien, aldus het CBS. In juli zakte de productie al met ruim acht procent en in juni was sprake van een daling van meer dan zeven procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

De verschillen tussen industriƫle bedrijfstakken waren groot, waarbij de meeste bedrijfsklassen minder produceerden dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grote branches liet de machine-industrie opnieuw de grootste productiedaling zien. De branche van reparatie en installatie van machines kende opnieuw de grootste toename van de productie. In vergelijking met de voorgaande maand produceerde de Nederlandse industrie ook minder, een daling met 0,7 procent.

Producenten negatief

Het CBS meldde verder dat producenten in de industrie in september even negatief waren als in augustus. Het oordeel van fabrikanten over hun orderportefeuille verslechterde. Ze waren echter minder negatief over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product.

In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, was het vertrouwen van producenten in september minder negatief dan in augustus. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was volgens statistiekbureau Destatis in augustus 0,7 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van juli steeg de Duitse productie met 0,5 procent.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.