Nieuws

Translink verdient miljoenen aan oude ov-chipkaarten

Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, heeft de afgelopen vijf jaar bijna dertig miljoen euro overgehouden aan saldo op verlopen ov-kaarten. Daar komt mogelijk nog 36 miljoen euro bij.

Het bedrijf achter de ov-chipkaart houdt dat 'gratis geld' liefst zo stil mogelijk, schrijft het AD. Maar uit het jaarverslag over 2022 van Translink blijkt dat het bedrijf alleen vorig jaar al negen miljoen euro verdiende aan het saldo op verlopen ov-kaarten. Reizigers moeten dat geld zelf terugvorderen als de geldigheid van een ov-kaart verloopt, maar veel mensen blijken dat niet te doen. Na vijf jaar vervalt de mogelijkheid om het geld terug te krijgen.

Juist nu de ov-chipkaart meer en meer overbodig wordt, omdat inchecken ook kan met een bankpas of mobiele telefoon, groeit het bedrag dat Translink jaarlijks kan bijschrijven fors, aldus het AD. Veel ov-kaarten liggen in een la te verstoffen. "Mensen weten onvoldoende dat ze geld van de kaart terug kunnen vragen", stelt reizigersorganisatie Rover. Translink zou een deel van het geld kunnen besteden aan een campagne om daarop mensen te wijzen.

'Veel initiatieven'

Translink stelt zelf in het jongste jaarverslag dat het bedrijf via "vele initiatieven in de afgelopen jaren" van alles heeft gedaan om het niet gebruikte saldo terug te geven aan de reizigers. Maar dat blijkt niet uit de cijfers, schrijft het AD op basis van eigen onderzoek. "Eind 2018 had Translink 1,4 miljoen euro in kas aan verlopen ov-saldo van reizigers. Vervolgens liep dat jaar na jaar fors op tot bijna 19 miljoen euro eind vorig jaar."

Als daarbij ook het bedrag aan reizigerstegoed wordt opgeteld dat Translink de afgelopen vijf jaar aan andere zaken heeft besteed, gaat het om bijna dertig miljoen euro totaal. "Er staat bovendien nog 36 miljoen geparkeerd aan reizigersgeld op verlopen kaarten dat nog wel is terug te claimen", aldus het AD. "Als dat niet gebeurt, belandt het ook in de zakken van Translink."

Eigen schuld

Het ov-kaarten-bedrijf vindt het primair de eigen verantwoordelijkheid van reizigers om saldo van verlopen kaarten terug te claimen. Er zijn momenteel bijna 6,5 miljoen anonieme ov-kaarten in omloop, waarvan Translink de kaarthouders niet kent.

Saldo terugvragen was lange tijd echter nogal onhandig, pas sinds kort kan dat online. Eerder moest de verlopen kaart samen met een formulier via de post worden opgestuurd.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.