Nieuws

Iets minder bedrijven failliet, maar trend blijft stijgend

Het aantal faillissementen is in oktober iets afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vorige maand 4 minder bedrijven failliet verklaard dan in september. Dat is een daling van 1 procent.

De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS echter al ruim een jaar stijgend. In de eerste tien maanden van 2023 zijn ongeveer 60 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode van 2022.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In oktober werden 332 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 63. Dat is 43 procent meer dan in september. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven.

Relatief gezien werden er in oktober de meeste faillissementen uitgesproken in de industrie. Ook in de bouwnijverheid nam het aantal faillissementen toe. In de horeca bleef het aantal faillissementen onveranderd ten opzichte van september.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.