EU-parlement stemt in met verplicht verminderen CO2-uitstoot
Het Europees Parlement heeft ingestemd met een reeks wetten waarmee de CO2-uitstoot in de Europese Unie sterk moet dalen. De maatregelen zijn vervat in het zogeheten Fit for 55-pakket en verplichten de EU-landen hun netto-uitstoot in 2030 met 55 procent terug te hebben gedrongen ten opzichte van 1990.
Eurocommissaris Frans Timmermans noemt de uitkomst van de stemming "cruciaal" voor het klimaat en de Europese Green Deal. Met het Fit for 55-pakket wordt de Europese Unie volgens hem "het eerste grote economische blok waar de uitvoering van het klimaatbeleid gelijk staat aan het afgesproken ambitieniveau".
De belangrijkste maatregel waarvoor het parlement heeft gestemd, is de hervorming van het Europese emissiehandelssysteem ETS voor grote, energieverslindende bedrijven. Die moeten betalen voor hun CO2-emissies en dat wordt steeds duurder gemaakt.
Bepaalde sectoren moeten in 2040 al 62 procent minder broeikassen uitstoten dan in 2005, terwijl het doel eerder nog 43 procent was. Het ETS wordt ook uitgebreid naar het wegverkeer, de scheep- en luchtvaart en gebouwen.
Klimaatfonds
Het EU-parlement keurde ook de invoering goed van een CO2-heffing op producten die de EU importeert en het opzetten van een subsidiepot, het Sociaal Klimaatfonds, om de pijn van de groene transitie voor de meest kwetsbare burgers en kleine bedrijven te verlichten.
Het EU-parlement heeft al een principe-akkoord met de lidstaten over de reeks wetten, maar dat moet formeel nog bekrachtigd worden. Naar verwachting gebeurt dat eind april.
Bron: ANP
Gerelateerd

Acht intentieverklaringen getekend met grote bedrijven, voor reductie van CO2
In het kader van de ‘maatwerkaanpak verduurzaming industrie’ zijn intentieverklaringen getekend door acht grote industriële bedrijven. Samen moeten die uiteindelijk...

PwC: Uitstoot moet veel sneller omlaag om klimaatdoelen te halen
De uitstoot van CO2 moet in de komende jaren zeven keer zo snel dalen als nu, om de klimaatdoelen zoals vastgelegd in het akkoord van Parijs te kunnen halen.

RVO: Subsidie verduurzaming maatschappelijk vastgoed in een dag op
Maandag 18 september ging de subsidieregeling voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) open. Binnen een dag was bijna het dubbele aangevraagd...

ESG aggregeren in een maatstaf is als het recht praten van een banaan
De werkelijkheid rondom duurzaamheidsinformatie is te complex om in een ongenuanceerde ESG-maatstaf te vangen, meent Jan Bouwens.

Verduurzaming bij veel mkb-bedrijven niet op agenda
Hoewel verduurzaming kan leiden tot kostenbesparing bij bijvoorbeeld energie, slaagt een flink deel van de mkb-ondernemingen er niet in om te verduurzamen.