Nieuws

'Workation' in Portugal kost Belgische ambtenaar zijn baan

Een Belgische ambtenaar is ontslagen door zijn werkgever, omdat hij het begrip 'telewerken' zonder medeweten van zijn baas oprekte naar een 'workation' in Portugal.

De medewerker van de BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) vroeg zijn werkgever op een dinsdag in september 2020 of hij de rest van de week kon telewerken, zo meldt de Telegraaf. De volgende ochtend stapte hij op een vliegtuig naar Portugal, om zijn werk daar te gaan doen. Dat had de ambtenaar echter niet gemeld.

In het vliegtuig naar Porto trof hij een collega, die hij vertelde dat hij wel vaker vanuit het buitenland zijn werk deed. Die collega maakte daar vervolgens melding van bij de BIPT. De ambtenaar had toestemming om te telewerken, maar dat hij dat zonder melding vanuit het buitenland deed, nam zijn werkgever hem niet in dank af, aldus de Telegraaf.

Het Belgische instituut startte daarop een tuchtprocedure, die resulteerde in het ontslag van de man wegens "ernstig wangedrag". Volgens zijn arbeidsvoorwaarden mocht hij wel thuiswerken vanuit huis, maar niet vanuit een vliegtuig of vanuit een ander land.

In vliegtuig al laptop aan

De ambtenaar erkende dat hij transparanter had moeten zijn, schrijft de krant. Maar hij schakelde wel een advocaat in om zijn ontslag aan te vechten. Ook de collega had kunnen vaststellen dat hij al in het vliegtuig zijn laptop aanzette om te gaan werken. Naar eigen zeggen had hij in Portugal ongestoord kunnen werken en beter werk afgeleverd dan thuis. Ook gaf hij aan gewoon bereikbaar te zijn geweest.

De ambtenaar vroeg de Belgische Raad van State, onderdeel van de rechterlijke orde, om de "disproportioneel strenge straf" aan te vechten. Maar hij ving bot, meldt de Telegraaf, omdat zijn gedrag had gezorgd voor een definitieve vertrouwensbreuk tussen hem en zijn werkgever, zo oordeelde de raad.

Sinds de coronapandemie is de 'workation' in opkomst en vooral populair bij zzp'ers, bleek vorig jaar augustus al uit onderzoek van online bank Knab. Accountantskantoor Qconcepts berichtte later een vestiging in Malaga op te zetten, waar medewerkers ook op ‘workation’ konden gaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.